Lumina diminetii, leac impotriva obezitatii

O silueta zvelta poate fi pastrata prin simpla trezire de dimineata, pentru a beneficia de putina lumina matinala, arata un studiu realizat de o universitate americana.

Studiul, care s-a desfasurat pe un esantion de doar 54 de voluntari, a demonstrat ca cei mai slabi dintre ei nu faceau nici mai multa miscare si nici nu mancau neaparat mai bine decat ceilalti, ci se expuneau mai mult la lumina naturala dis-de-dimineata, scrie Agerpres, care citeaza AFP.

“Cu cat expunerea la lumina naturala are loc mai devreme, cu atat indicele de masa corporala (IMC) este mai mic”, a declarat afirma Kathryn Reid, profesor de neurologie la Scoala de medicina a Northwestern Unviersity Feinberg, coautor al studiului.

Participantii la studiu au avut in medie 30 de ani. Ei au purtat la incheietura mainii un aparat care a masurat expunerea la lumina si ciclurile de somn. S-a consemnat si tot ce au mancat participantii in timpul celor sapte zile cat a durat studiul.

Expunerea la lumina diminetii a influentat indicele de masa corporala al voluntarilor, indiferent de nivelul activitatii fizice desfasurate, de aportul caloric, de timpul alocat somnului sau de varsta. Potrivit rezultatelor studiului, lumina matinala influenteaza cu 20 la suta indicele de masa corporala.

Citeste si: “Gena grasimii” ar putea ajuta la crearea unui tratament impotriva obezitatii

“Lumina este cel mai important agent care regleaza ceasul intern, acesta regland la randul sau ritmul circadian (ce are o oscilatie de circa 24 de ore — n.r.), iar ultimul raspunde de balanta energetica”, a adaugat Phyllis Zee, o alta coautoare a studiului.

“Concluzia este ca oamenii trebuie sa incerce sa se expuna mai mult la lumina naturala intre opt dimineata si pranz”, mai spune ea.

Si 20-30 de minute pot avea efect pozitiv asupra IMC-ului, mai arata studiul.

Sursa foto: ecotrend.ro