LUNA ALBASTRA, fenomenul rar care se va vedea pe CERUL ROMANIEI in aceasta noapte

Vineri are loc un fenomen astronomic destul de rar: va fi  A DOUA LUNA PLINA DIN IULIE, iar acest lucru este numit ”LUNA ALBASTRA”.

In iulie a mai fost o luna plina in 2 iulie, iar cand satelitul natural al pamantului va iesi pe cerul serii in 31 iulie, va fi numita LUNA ALBASTRA.

Luna nu va fi albastra, mai de graba alba sau gri, insa evenimentul astronomic are o oarecare importanta. Ultima luna albastra a avut loc in august 2012. Urmatoarea se va petrece in ianuarie 2018, fiind urmata de o alta in martie 2018. Apoi, luna albastra va mai aparea pe cer abia in 2037.

CITESTE SI: Horoscopul pietrelor pretioase

Numele de luna albastra pare sa provina dintr-o eroare a astronomului James Hugh Pruett, care a folosit gresit termenul pentru prima oara in 1946, pentru a descrie a doua luna plina din aceeasi luna calendaristica.

Luna poate deveni albastra doar daca in atmosfera sunt multe particule de praf sau de fum. Cel mai faimos exemplu in acest sens dateaza din 1883, cand eruptia violenta vulcanului Krakatoa din Indonezia a trimis praf, cenusa si fum in atmosfera in cantitati uriase. Indonezienii au vazut luna albastra timp de doi ani dupa eruptie.

Sursa foto: snowbasin