Luna plina ne afecteaza somnul

LUNA_PLINA

Luna plina perturba somnul. Este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori elvetieni, condusa de profesorul Christina Cajochen, datele  fiind publicate in revista Current Biology.

Au fost tinuti sub observatie 30 de voluntari, oamenii de stinta monitorizandu-le activitatea creierului, miscarile ochilor si activitatea hormonala. Concluzia trasa de echipa coordonata de Cajochen a fost legata de calitatea somnului, aceasta suferind modificari in functie de schimbarea ciclurilor lunare.

In timpul noptilor cu luna plina, activitatea creierului asociata cu starea de somn profund scade in unele cazuri cu pana la 30%. Aceste schmbari observate de-a lungul studiului sunt datorate melatoninei, hormonul care regleaza ciclurile de stare de veghe si somn.

Potrivit site-ului de sanatate LiveScience, cei afectati de insomnie sufera de un deficit de magneziu, in timp ce oamenii care se trezesc mai devreme decat ar fi normal au deficit de potasiu.

Pentru a reduce aceste dezechilibre din organism este recomandat consumul de ciocolata neagra si migdale pentru magneziu si respectiv ciocolata neagra, curmale, caise si morcovi.

Sursa foto: buzznews.ro