LUPTA ACERBA pentru preluarea controlului in CONSILIUL JUDETEAN ILFOV

PSD negociaza intens cu PMP-ul lui pentru a forma majoritatea in Consiliu Judetean Ilfov, condus pana  acum de PNL (Marian Petrache, FOTO), au declarat pentru HotNews.ro surse politice. PSD ar fi oferit PMP-ului chiar functia de presedinte al CJ Ilfov.

Pe liberali i-a despartit doar o mie de voturi pentru a obtine 17 mandate, care le-ar fi permis sa formeze singuri majoritatea. Dupa alegerile din 5 iunie, PNL a obtinut doar 16 mandate de consilieri, PSD 12, ALDE 3 si PMP 2. Daca PSD si ALDE raman in alianta, rezulta ca PMP devine jucator cheie, si poate inclina balanta fie spre PSD, fie spre PNL. Cel mai curtat om este in prezent Rizia Tudorache, presedintele PMP Ilfov.

Pentru PSD, miza controlului asupra CJ Ilfov este imensa, atat financiar cat si strategic. Deja controleaza Capitala, astfel ca extinderea controlului asupra judetului Ilfov ar fi vitala pentru proiectele noului primar al Bucurestiului, Gabriela Firea. Insa marea miza este de natura financiara. Ilfovul este unul dintre cele mai bogate judete din tara. Fondurile europene disponibile se ridica la cateva sute de milioane de euro: 250 de milioane pentru apa-canal, 150 de milioane pe programul de mobilitate urbana si peste 1 miliard de euro in programul de infrastructura (centura si metrou).

CITESTE SI: PNL: CINCI DINTRE LIDERII ORGANIZATIILOR DE SECTOR AU DEMISIONAT IN SEMN DE SOLIDARITATE CU PREDOIU

“Toata lumea din PSD l-a cautat pe Tudorache, Dragnea, Ponta. Dar inca nu s-a luat o decizie, saptamana cealalta se va oficializa”, au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate. Partidele mai au la dispozitie doua saptamani pentru a-si depune situatia financiara si abia dupa aceasta formalitate Prefectul emite ordinul de intrunire a noului Consiliu Judetean. Prin urmare, partidele mai au destul timp la dispozitie pentru negocieri. Pe de alta parte, este posibil ca PNL sa convinga ALDE sa intre in alianta cu liberalii.

Surse din ALDE au declarat insa pentru HotNews.ro ca vor ramane in alianta cu PSD, pe care au stabilit-o din urma cu circa doua luni, si ca PMP ar fi acceptat sa-i sustina, chiar si fara obtinerea functiei de presedinte CJ. Astfel, presedintele CJ Ilfov ar urma sa fie senatorul Nicolae Nasta, primul pe lista ALDE.

Daca PMP va accepta oferta PSD de a prelua presedintia Consiliului Judetean Ilfov, ar fi a doua alianta locala PSD-ALDE-PMP dupa Constanta. Potrivit surselor HOtNews.ro, si la Constanta negocierilor PSD-PMP sunt inca in curs. Negocierile individuale nu prea sunt posibile in cazul formarii majoritatilor pentru Consilii Judetene, deoarece consilierul care nu urmeaza linia partidului isi pierde mandatul daca este exclus deoarece a obtinut postul de consilier pe lista partidului.

Sursa text: HOTnews.ro