LUXEMBURGUL a RESPINS participarea STRAINILOR la ALEGERI

 Luxemburghezii au respins duminica, in cadrul unui referendum, participarea strainilor la alegeri, o decizie fara precedent in cadrul Uniunii Europene, transmite agentia Reuters.

Dupa numararea a 82% din buletine, doar circa 20% dintre participantii la referendum s-au pronuntat pentru acordarea dreptului de vot strainilor, propunere ce a apartinut premierului liberal Xavier Bettel, care a apreciat ca o astfel de initiativa face parte din demersul de ‘modernizare’ a tarii.

CITESTE SI: Premierul luxemburghez, PRIMUL LIDER din UE care se CASATORESTE cu un BARBAT

Se constata de asemenea o majoritatea clara impotriva reducerii varstei de la care cetatenii au drept de vot, de la 18 ani la 16 ani, precum si respingerea plafonarii mandatelor ministeriale la cel mult zece ani. Aceasta ultima propunere este rezultatul unor nemultumiri exprimate fata de guvernarea prea indelungata a lui Jean-Claude Juncker, actualul presedinte al Comisiei Europene, care a stat nu mai putin de 19 ani in fruntea executivului luxemburghez.

Strainii reprezinta in prezent 46% din populatia Luxemburgului. Cei mai numerosi sunt portughezii (16,4% din populatia Marelui Ducat), urmati de francezi (7% din populatie), italieni (3,5%), belgieni (3,3%) si germani (2,3%). Strainii proveniti din afara Europei reprezinta 7% din populatia luxemburgheza, cei mai numerosi non-europeni provenind din Republica Capului Verde, America de Nord si China.

Sursa foto www.paginaeuropeana.ro