Lyridele, fenomenul astronomic spectaculos din acest weekend

Lyride. Acest weekend vine cu un fenomen încântător pentru pasionații de astronomie și nu numai. Curentul de meteori Lyride va fi activ în această perioadă.

Mai exact, perioada de activitate a curentului de meteori Lyride este între 14 aprilie și 30 aprilie, dar maximul de activitate se anunță în jurul datei de 22 aprilie, a declarat pentru Ziare.com Valentin Grigore, președinte al Societății Astronomice Române de Meteori. Teoretic, anul acesta maximul de activitate va fi pe 22 aprilie, între ora 13:00 și până înspre miezul nopții, dar nu sunt condiții ideale, pentru că după 22:30 se ridică destul de mult radiantul și este Luna.

Citește și: SUPERLUNĂ ÎN PRIMA NOAPTE DIN 2018! CALENDARUL FENOMENELOR ASTRONOMICE DE ANUL VIITOR

“Cei interesați pot observa curentul de meteori și sâmbătă noaptea spre duminică. Activitatea ar putea să fie destul de bună în partea a doua a nopții de sâmbătă spre duminică după ce se ridică radiantul pe cer, în jurul orei 2-3-4, când radiantul e foarte sus pe cer și neavând luna, e un avantaj”, a punctat Valentin Grigore.

Este vorba despre un curent de meteori major, dar activitatea să nu va fi la fel de intensă cum se întâmplă în cazul Perseielor sau Geminidelor. Astfel, ne putem aștepta să fie în medie 18 meteori pe ora, vizibili cu ochiul liber. De obicei, numărul de meteori între 14 și 23 în mod normal. Au fost și excepții, de exemplu, în 1982 când a avut o erupție scurtă de 90 de meteori pe oră, dar de atunci nu s-a mai întâmplat.

“Meteorii au o viteză destul de mare 49 de km/s, sunt mai lenți decât Perseidele, dar se încadrează într-o viteză medie spre mare”, a adăugat Grigore.

Sursă text: ziare.com