MACEDONIA: 30 de persoane, intre care 18 kosovari, au fost INCULPATE pentru TERORISM

Parchetul macedonean a anuntat luni ca exista 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneza inculpate pentru ‘terorism’ si care au fost arestate dupa lupte sangeroase in care s-au confruntat politisti si membri ai unui grup inarmat, in acest sfarsit de saptamana la Kumanovo (nord), in apropiere de frontiera cu Kosovo, informeaza AFP.

Din cei 30 de inculpati, ”18 sunt kosovari, 11 sunt cetateni macedoneni, dintre care doi traiesc in Kosovo si unul provine din Albania, dar locuieste in Germania. Majoritatea au intrat ilegal in Macedonia”, a anuntat parchetul intr-un comunicat de presa.

Aceste violente au avut loc pe fondul unei profunde crize politice, survenita in aceasta tara care de 10 ani are statut de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Violentele, in care si-au pierdut viata 22 de oameni — 8 politisti si 14 membri ai grupului inarmat — au provocat un val de ingrijorare din partea NATO si UE si au realimentat temerile cu privire la un conflict similar celui din 2001, in care, timp de sase luni, s-au confruntat fortele armatei macedonene si rebeli albanezi, acestia din urma cerand mai multe drepturi in cadrul societatii.

CITESTE SI: TENSIUNI in MACEDONIA: Peste 20 de MORTI si ZECI de RANITI. NATO, APEL LA CALM.UPDATE

Macedonia se confrunta cu cea mai grava criza politica de la independenta sa’, din 1991, a explicat, pentru AFP, Biljana Vankovska, analist politic specializat in probleme de securitate. ‘Din nefericire, aceasta criza politica a afectat capacitatea institutionala si legitimitatea institutiilor de stat in asemenea masura incat exista zvonuri potrivit carora partidele la putere ar fi alimentat acest conflict”, a subliniat Vankovska.

Este ciudat sa se constate ca, imediat ce opinia publica se intoarce impotriva guvernului, apare brusc o amenintare terorista”, comenteaza si James Ker-Lindsay, expert in problemele Europei de Sud-Est din cadrul London School of Economics and Political Science, adaugand, in acelasi timp, ca ”aceasta nu vrea sa insemne ca in Macedonia nu exista amenintare terorista”.

CITESTE SI: PROTESTE VIOLENTE la TEL-AVIV: 23 de POLITISTI si 7 MANIFESTANTI au fost RANITI

Aceasta criza politica opune, de luni de zile, principalele formatiuni slave — opozitia de stanga care acuza puterea conservatoare de coruptie si de punere sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care oameni politici, jurnalisti si lideri religiosi. Un mare miting al opozitiei este prevazut pentru data de 17 mai.

Macedonia, fosta republica iugoslava, populata majoritar de slavi, numara 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert de origine albaneza.

Sursa foto www.ziare.com