MACEL in BANGLADESH: 20 de MORTI dupa un ATAC revendicat de STATUL ISLAMIC

Un adevarat masacru a avut loc sambata, intr-un restaurant de lux din Dhaka, Bangladesh, in care se aflau si straini. O luare de ostatici si interventia politiei au dus la un veritabil macel, 20 de persoane pierzandu-si viata, printre care si sase atacatori. Vineri noaptea, mai multi atacatori bine inarmati cu pistoale si grenade au intrat intr-un restaurant de lux, frecventat de straini, din capitala Dhaka, luand zeci de ostatici, informeaza presa internationala.

Sambata dimineata, politia din Bangladesh a luat cu asalt locul unde erau tinuti ostaticii si au reusit sa recupereze o parte dintre acestia in viata. Statul Islamic a revendicat atacul.

UPDATE 3: Guvernul din Bangladesh a anuntat sambata ca 20 de persoane au fost ucise in atacul armat si luarea de ostatici din restaurantul din Dhaka, inclusiv sase atacatori, presupusi islamisti, relateaza BBC News.

UPDATE 2: Premierul din Bangladesh Sheikh Hasina a declarat ca unii ostatici au fost ucisi, fara sa ofere o cifra. De asemenea, a confirmat ca 13 ostatici au fost salvati, sase atacatori au fost ucisi, iar unul a fost capturat in viata.

UPDATE 1:  Criza s-a incheiat, anunta Reuters, aratand ca 13 ostatici au fost eliberati (printre care trei straini), iar in schimbul de focuri au murit 6 atacatori si cel putin 2 politisti.

STIRE INITIALA

Mai multi barbati inarmati au atacat un local de lux, Holey Artisan Bakery, aflat in zona diplomatica a orasului Dhaka, vineri noaptea tarziu, si au luat aproximativ 20 de ostatici, inclusiv cetateni straini, informeaza Reuters.

Cel putin doi politisti au murit in incercarea de a patrunde in localul de lux pentru a ii elibera pe ostatici. Un ofiter de politie a spus ca atunci cand au incercat sa intre in local, au fost intampinati cu o ploaie de gloante si de grenade, atacatorii fiind foarte bine inarmati.

Desi mai multe surse indicau 20 de ostatici, oficial acest numar nu a fost confirmat. De asemenea, este neclar cati cetateni straini si de ce nationalitati s-au aflat printre ostatici. Diferite surse spun ca ar fi vorba de cetateni italieni, indieni si japonezi. Ambasada Statelor Unite la Dhaka a anuntat ca toti americanii care lucreaza la misiunea diplomatica sunt in siguranta.

Proprietarul localului, Sumon Reza, a declarat pentru CNN ca atacatorii au luat aproximativ 20 de ostatici si ca el a reusit sa fuga in timp ce in local intrau sase-opt barbati inarmati.

Un bucatar argentinian angajat in restaurant a povestit la postul de televiziune C5N ca
“a fost un moment oribil”, atacatorii “au intrat cu saci continand explozivi, bombe si grenade”. “A fost un masacru, au intrat tragand focuri de arma”, “nu stiu cate persoane au fost ucise”, a mai declarat bucatarul. El a reusit sa fuga prin terasa restaurantului impreuna cu mai multe persoane.

Atacatorii au intrat in restaurant strigand ‘Allah Akbar’, povestesc alte surse.

Atacul a fost revendicat de gruparea terorista Stat Islamic, care a sustinut si ca 20 de persoane au fost ucise, o parte dintre acestea fiind straini.

Gowher Rizvi, consilierul prim ministrului Sheikh Hasina, a declarat ca fortele de ordine au incercat mai intai sa negocieze cu atacatorii, dar demersul s-a soldat cu esec. Focuri sporadice s-au auzit in cartier circa trei ore dupa luarea de ostatici.

Atacul are loc dupa ce un preot hindus a fost macelarit vineri dimineata intr-un templu din districtul Jhenaidah, in sud-vestul Bangladeshului. Este vorba despre ultimul dintr-un val de asasinate vizand bloggeri, universitari si reprezentanti ai unor minoritati – hindusa, crestina, budista sau musulmani sufiti – care apara laicitatea.

Guvernul a lansat in luna iunie o campanie antijihadista in aceasta tara cu populatie majoritar musulmana, cu obiectivul de a pune capat asainatelor. Bangladeshul a fost ocolit pana de curand de miscari radicale care afecteaza alte tari din regiune. Insa lucrurile s-au schimbat, iar atacurile par sa-i vizeze pe cei care indraznesc sa critice islamul.

Sursa foto: BBC