MACOVEI: Legea care pedepseste dezvaluirea informatiilor din dosare ingradeste libertatea presei

Monica Macovei

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, a declarat joi ca legea ce pedepseste dezvaluirea de informatii din dosare aflate in curs de cercetare este o ingradire a libertatii presei si a precizat ca stenogramele din sedinta de Guvern sunt cele care pot lamuri daca Executivul a dat aviz favorabil sau negativ acestui proiect.

“Nu poti sa crezi nimic. Sedinta de Guvern avusese loc, sunt stenograme. Dupa aceea a aparut un comunicat cum ca avizul nu mai e pozitiv, e negativ. Ce-au facut? Au masluit stenogramele, au facut o sedinta de Guvern seara tarziu, a sunat Ponta si-a zis “dati comunicatul asta, schimbati tot”? Stenogramele sunt acolo. Hai sa le cerem. Ni le da? (…) Trebuie cerute stenogramele, nu putem sa-i credem”, a spus Macovei intr-un interviu acordat postului de radio RFI.

CITESTE SI: MONICA MACOVEI sustine ca este singurul candidat la prezidentiale care nu poate fi santajat 

Ea a adaugat ca in legea amintita ‘este vorba de cresterea pedepsei pentru jurnalisti sau oricine altcineva, dar jurnalistii sunt aceia care publica in presa probe din dosarele penale’.

“Sunt dosare cu politicieni, sunt de interes public, deci e normal ca lumea sa le stie (…). Ei nu se gandesc cum sa se opreasca din furat, ei se gandesc cum sa nu aflam noi, sa nu mai vada lumea aceste stenograme, la asta se gandesc. Cand voi fi presedintele Romaniei, aceasta lege nu va trece si nu cred ca va ajunge foarte repede la promulgare. Nu se poate asa ceva, este o ingradire majora a libertatii presei si a dreptului publicului la a fi informat”, a mentionat Macovei.

Guvernul precizeaza, joi, ca “dintr-o eroare tehnica” in comunicatul de presa emis dupa sedinta de guvern de miercuri s-a transmis informatia eronata ca toate proiectele discutate in sedinta au primit aviz favorabil.

CITESTE SI: MACOVEI: gestul facut pentru a convinge un barbat sa O VOTEZE 

“Dintr-o eroare tehnica, in comunicatul de presa de dupa sedinta de guvern s-a transmis informatia ca toate proiectele prezentate in sedinta de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, mentionam ca printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative initiate in prezent exista cateva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumera si proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/ 2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetatenii care dezvaluie informatii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de catre Guvernul Romaniei”, informeaza Biroul de Presa al Guvernului intr-un comunicat remis presei.

Sursa foto: realitatea.net