MADE in ROMANIA. In ADMINISTRATIA PUBLICA sunt mai multi sefi decat subalterni

Administratia publica romaneasca este mare doar pe hartie, fiindca din cei 1,2 milioane de bugetari, numai putin peste o suta de mii asigura efectiv serviciul public. Desi reprezinta un sfert din populatia activa a tarii, un procent considerabil dintre bugetari, 77%, sunt functionari cu statut special, demnitari si inalti functionari. In Romania avem 4.361 de autoritati si institutii publice, in care functionari publici sunt aproximativ 60% femei, arata o analiza Mediafax.

Numai 9% din bugetari au studii in administratie publica, restul sunt economisti – 27%, absolventi de studii tehnice – 23% sau juristi – 18%. Mai mult, aproape jumatate dintre angajati au varste intre 40 si 50 de ani, iar circa 30%  intre 50 si 60 de ani. Numai 3,49% au sub 30 de ani. In functie de nivelul de profesionalizare, functionarii publici de executie sunt: consilieri superiori – 59,10%, consilieri principali – 22,52%, asistenti- 14,17% si debutanti – 4,21%. In concluzie, din totalul de functii publice, in clasa I de salarizare sunt 11.513 functionari, 1.763- clasa a II-a si 27.577 din clasa a III-a. In Bucuresti se afla cei mai multi functionari de executie: peste 5.000.

“Din punct de vedere statistic, studiile, analizele si rapoartele din ultimii ani vizand resursa umana din administratia publica au concluzionat ca din totalul de 1.183.608 functii ocupate in sectorul public din Romania, aproximativ 13% sunt functii publice gestionate de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP)”, se arata in Planul Strategic intocmit de aceasta agentie pentru perioada 2015 – 2020.

Desi, in Romania s-a inregistrat o tendinta de scadere a numarului cetatenilor romani si, implicit, si al salariatilor, cu circa 2% mai putini in 2014 fata de 2000, numarul bugetarilor s-a mentinut constant in jurul valorii de 1,2 milioane. Fata de tarile dezvoltate din Europa si nu numai, Romania sta prost la capitolul numar de functionari la mia de locuitori, dar asta numai daca am calcula in functie de numarul de functii publice gestionate de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, arata Mediafax, respectiv al functionarilor de executie care asigura efectiv serviciul public.

Mai multi functionari decat Germania

Romania are aproximativ 80-90 de bugetari la o mie de locuitori, mult fata de tari mai dezvoltate precum Germania, care are 69, Italia si Spania care au cate 61, Belgia, 82 si chiar si fata de Ungaria, care are tot 82 de bugetari la o mie de locuitori. Evident, Romania este surclasata de cele mai dezvoltate state din lume, Norvegia are 182 de functionari la o mie de locuitori, iar Suedia are 138 de bugetari la mia de locuitori.

Totusi, ca si in Statele Unite ale Americii, in cele mai performante tari din lume, functionarii publici au salarii plafonate spre minimul din economie. De exemplu, in America, venitul unui angajat la stat oscileaza intre 2.000 – 2.500 de dolari, in conditiile in care salariul net al unui angajat din mediul privat ajunge lejer la 4.000 de dolari americani. La noi, salariul unui functionar de executie nu depaseste 3.000 de lei, dar compenseaza salariile demnitarilor, inaltilor functionari, alesilor locali, functionarilor cu statut special, salarii care pot ajunge si la trei mii de euro. Spre exemplu, in sistem, directorul unei intreprinderi cu capital majoritar de stat poate castiga de doua ori mai bine ca presedintele tarii.

Functionarii consuma anual circa 50 miliarde de lei din buget, ceea ce inseamna intre 7 si 9% din PIB, situandu-ne astfel la nivelul Cehiei si al Slovaciei. Tari precum Danemarca, Grecia, Cipru, Marea Britanie ne devanseaza cu alocari bugetare din PIB pentru bugetari de cate 17%, 12%, 14%, respectiv 10%. Asa se face ca, in Romania, premierul are un salariu de peste 6.000 de lei, mai mic decat al unui functionar cu statut special din Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Afacerilor Externe sau al unui inspector de integritate de la ANI, dar de trei ori mai mare ca al unui functionar executiv.

Sursa foto: realitatea