MAE: 294 SECTII DE VOTARE vor fi organizate in STRAINATATE pentru alegerile prezidentiale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a finalizat marti lista SECTIILOR DE VOTARE din STRAINATATE organizate la alegerile pentru presedintele Romaniei din noiembrie, au anuntat reprezentantii institutiei.

Astfel, la alegerile pentru presedintele Romaniei din 2014, in STRAINATATE vor fi organizate 294 de SECTII DE VOTARE pentru cetatenii romani care doresc sa isi exercite dreptul de vot la acest scrutin.

SECTIILE DE VOTARE sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale romanesti din strainatate, in teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si in alte locatii care permit desfasurarea in bune conditii, de corectitudine si neutralitate, a procesului de votare.

Citeste si: Ordonanta privind alegerile prezidentiale, declarata constitutionala

Potrivit sursei citate, lista finala a SECTIILOR DE VOTARE a fost omologata pe baza experientei anterioare in organizarea alegerilor prezidentiale in STRAINATATE, luand ca referinta scrutinul din anul 2009, cand au fost organizate 294 de SECTII DE VOT.

MAE reaminteste ca la alegerile pentru presedintele Romaniei din 2009, in STRAINATATE au votat, in turul doi, aproximativ 146.000 de cetateni romani in 294 SECTII DE VOTARE, inregistrandu-se astfel cel mai mare numar de cetateni romani care au votat in afara tarii la un scrutin. In stabilirea SECTIILOR DE VOTARE au fost avute in vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate in strainatate, mai spune sursa citata.

“Pornind de la dezideratul acoperirii cat mai largi a zonelor in care traiesc cetateni romani in diferitele state pe glob, a fost urmarita asigurarea reprezentativitatii, proportionalitatii, corectitudinii si neutralitatii in organizarea sectiilor de votare. De asemenea, au fost avute in vedere posibilitatile concrete de organizare pe plan local. Astfel, spre exemplificare, pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numarul de sectii de votare in Republica Moldova, de la 13 la 21, tinandu-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni romani cu drept de vot din statul vecin”, afirma reprezentantii MAE.

In Spania s-a mentinut acelasi numar de SECTII DE VOT, respectiv 38. Totodata, in cazul Italiei, numarul SECTIILOR DE VOT a fost mentinut aproape la acelasi nivel precum in 2009. S-a urmarit asigurarea unei mai bune si armonioase repartizari teritoriale corelat cu organizarea sectiilor in misiunile diplomatice si consulare precum si in institutii publice din statul italian. S-a avut, de asemenea, in vedere o mai buna securitate si corectitudine a votului.

Citeste si: DOCUMENTELE in baza carora romanii pot vota la ALEGERILE PREZIDENTIALE, stabilite de BEC a stabilit

In baza acelorasi considerente, in SUA s-a urmarit asigurarea unui numar de SECTII DE VOTARE la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locatii care sa asigure premisele pentru buna desfasurare, in conditii de neutralitate, a procesului de votare.

In Marea Britanie, tendinta crescatoare a numarului de cetateni romani ca urmare a liberalizarii circulatiei pe piata fortei de munca in aceasta tara a determinat o crestere a numarului de SECTII DE VOTARE.

Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activata o sectiune speciala dedicata alegerilor pentru Presedintele Romaniei din 2014, link: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014.

Sursa foto: tvr.ro