MAE a solicitat reprezentantilor Congresului american SPRIJIN pentru includerea Romaniei in programul VISA WAIVER

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, DANIEL IONITA, a primit duminica o delegatie de reprezentanti republicani si democrati din cadrul Congresului SUA, condusa de senatorul JAMES INHOFE, prilej cu care demnitarul roman le-a solicitat SPRIJIN pentru includerea Romaniei in programul VISA WAIVER, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, DANIEL IONITA a salutat prezenta delegatiei americane si a subliniat interesul Romaniei pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, una dintre dimensiunile centrale ale politicii externe a Romaniei.

El a subliniat faptul ca Romania reprezinta un pol de stabilitate si securitate in regiune, fiind, totodata, unul dintre cei mai de incredere aliati ai SUA in zona noastra de apartenenta geografica.

Citeste si: Asistentul secretarului de Stat al SUA vine luni in Romania. Cooperarea in domeniul apararii antiracheta si controlul armelor, principalele subiecte

De asemenea, a evocat faptul ca, in 2015, Romania si Statele Unite sarbatoresc 135 de ani de relatii diplomatice si a adresat membrilor Congresului american invitatia de a participa la evenimentele ce vor fi organizate la Bucuresti si la Washington DC.

In context, a trecut in revista nivelul excelent al colaborarii bilaterale, insistand asupra dimensiunii de securitate si aparare, testata atat in teatrele de operatii din Afganistan si Irak, dar si in cadrul cooperarii bilaterale extinse de la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu. Totodata, a evidentiat semnificatia operationalizarii in cursul acestui an a facilitatii militare de la Deveselu, unul dintre proiectele comune strategice ale Parteneriatului Romania-SUA, o contributie importanta la protectia teritoriului Aliat din Europa impotriva amenintarilor cu rachete balistice.

De asemenea, oficialul roman a exprimat satisfactie in legatura cu implicarea activa a SUA in cadrul masurilor NATO de reasigurare a Aliatilor estici, inclusiv a Romaniei, si s-a referit la importanta implementarii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie privind apararea colectiva. Totodata, DANIEL IONITA a solicitat sprijinul Congresului in vederea asigurarii si in perspectiva a resurselor financiare pentru implementarea Initiativei de Reasigurare Europeana (European Reassurance Initiative), de care beneficiaza inclusiv tara noastra. 

In plus, DANIEL IONITA a incurajat continuarea sprijinului SUA pentru partenerii estici, in special Republica Moldova, Ucraina si Georgia, accentuand importanta concretizarii unor proiecte in domenii de interes comun, cu un accent special asupra  consolidarii securitatii energetice.

Secretarul de stat a reiterat interesul tarii noastre pentru aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic Romania-SUA, precum si a celei de educatie, cercetare si contacte inter-umane. Totodata, a evidentiat rolul potential al Romaniei de centru regional, atat in privinta asigurarii securitatii energetice, cat si al atragerii de investitii.

Citeste si: IOHANNIS a primit delegatia CONGRESULUI SUA: Romania ofera oportunitati in investitiile straine

DANIEL IONITA pentru afaceri strategice a solicitat reprezentantilor Congresului american SPRIJIN pentru includerea Romaniei in programul VISA WAIVER, avand in vedere atat calitatea de partener strategic al SUA, cat si progresele constante inregistrate de tara noastra in indeplinirea criteriilor tehnice ale Programului.

“Membrii Congresului au multumit in mod deosebit Romaniei pentru relatia substantiala de Parteneriat Strategic cu SUA si rolul stabilizator pe care tara noastra il are in regiune, fiind apreciate, in context, contributiile semnificative ale Romaniei la securitatea euro-atlantica. Au transmis disponibilitatea de a sprijini avansarea proiectelor comune din cadrul Parteneriatului Strategic, inclusiv in ceea ce priveste obiectivul prioritar de includere in programul Visa Waiver”, se spune in comunicat.

Din delegatia condusa de senatorul JAMES INHOFE (republican, Oklahoma), presedintele Comitetului pentru Mediu si Servicii Publice din Senatul SUA, au mai facut parte: Mike Rounds (senator republican, Dakota de Sud), Joe Barton (deputat republican, Texas), Vernon Buchanan (deputat republican, Florida), Ann Kirkpatrick (deputat democrat, Arizona) si Tim Walberg (deputat republican, Michigan).

Sursa foto: mae.ro