MAE: ACORDUL din DOSARUL NUCLEAR marcheaza inceputul unei NOI RELATII DE COOPERARE CU IRANUL

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta ACORDUL FINAL la care s-a ajuns in DOSARUL NUCLEAR IRANIAN, la Viena, in cadrul negocierilor dintre statele E3+3 (Franta, Germania, Marea Britanie, SUA, Rusia, China) si Iran, asupra Planului Comun si Cuprinzator de Actiune, precum si acordul incheiat intre Agentia Internationala pentru Energie Atomica si Iran privind ”Foaia de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut si din prezent in privinta programului nuclear iranian”, se arata intr-un comunicat MAE.

CITESTE SI:IRANUL si marile puteri au ajuns la un ACORD ISTORIC in ceea ce priveste DOSARUL NUCLEAR

”MAE apreciaza ca aceste acorduri au o SEMNIFICATIE ISTORICA, marcand inceputul unei noi relatii de cooperare cu Iranul. MAE isi exprima deplina apreciere fata de eforturile diplomatice consecvente si substantiale ale statelor E3+3, precum si fata de implicarea substantiala a Inaltului Reprezentant UE Federica MOGHERINI. Totodata, MAE saluta FLEXIBILITATEA SI SPIRITUL CONSTRUCTIV manifestate de Iran pe parcursul negocierilor. MAE considera ca este esentiala implementarea pe deplin a masurilor asumate, conform Planului Comun si Cuprinzator de Actiune, astfel incat comunitatea internationala sa poata conta, in permanenta, pe GARANTII INCONTESTABILE asupra naturii exclusiv PASNICE a programului nuclear iranian, in acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza pasnic energia nucleara, in conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare si cu respectarea deplina a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si Consiliului Guvernatorilor AIEA”, informeaza sursa citata.

CITESTE SI: RUSIA se asteapta ca SUA SA RENUNTE LA SCUTUL ANTIRACHETA din Europa dupa ACORDUL CU IRAN

Totodata, MAE reitereaza rolul important al AIEA, inclusiv in privinta monitorizarii punerii in aplicare a masurilor prevazute de Planul Comun si Cuprinzator de Actiune, si arata ca punerea in aplicare a Foii de parcurs ”va marca un pas semnificativ in vederea clarificarii tuturor chestiunilor nerezolvate in relatia dintre AIEA si Iran, inclusiv POSIBILA DIMENSIUNE MILITARA a programului nuclear iranian”.

MAE apreciaza ca Foaia de parcurs completeaza cadrul solutiei finale si cuprinzatoare la care s-a ajuns, la aceeasi data, in formatul de negociere E3+3.

CITESTE SI: BARACK OBAMA, despre ACORDUL IRANIAN: “Ne ofera sansa de A MERGE INTR-O NOUA DIRECTIE”

”Salut acordul istoric in privinta dosarului nuclear iranian si transmit sincere felicitari tuturor partilor implicate in procesul de negociere. Asistam astazi la INCEPUTUL UNEI NOI ETAPE IN RELATIA IRANULUI CU COMUNITATEA INTERNATIONALA. Am convingerea ca solutionarea finala, cuprinzatoare si de durata a dosarului nuclear iranian va contribui semnificativ la imbunatatirea securitatii la nivel regional si international. Imi exprim speranta ca implementarea pe deplin a masurilor prevazute de acord va marca un pas decisiv si ireversibil in directia restabilirii increderii comunitatii internationale in natura exclusiv pasnica a programului nuclear iranian. Totodata, speram ca progresul obtinut in dosarul nuclear va avea in viitor un impact pozitiv si asupra altor aspecte de interes din perspectiva securitatii internationale, inclusiv programul balistic iranian”, a declarat BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe, conform comunicatului citat.

Sursa foto: mae