MAE: Ambasada Romaniei de la Bagdad are posibilitati reduse de protectie pentru romanii din Irak

MAE: Ambasada Romaniei de la Bagdad are posibilitati reduse de protectie pentru romanii din Iraq

Misiunea diplomatica a Romaniei la Bagdad ramane deschisa, dar posibilitatile de interventie si de proiectie din partea Ambasadei si a autoritatilor locale sunt reduse, astfel ca romanii care ignora avertismentele de securitate o fac pe propria raspundere, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

“Misiunea diplomatica a Romaniei la Bagdad ramane deschisa si se coordoneaza constant cu partenerii din statele membre UE, SUA si partenerii strategici pentru evaluarea constanta a situatiei din Irak”, se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

MAE ii sfatuieste pe cetatenii romani sa evite calatoriile in Irak, deoarece “persista riscurile generate de actiuni cu caracter terorist”.

“Situatia de securitate este precara, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea Ambasadei Romaniei si a autoritatilor locale sunt reduse”, astfel ca “cetatenii romani care ignora avertismentele Ministerului Afacerilor Externe si se deplaseaza in zone de risc, o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in astfel de zone sunt reduse”, informeaza MAE.

Citeste si: IRAK: Aproape 300 de MILITARI AMERICANI vor fi trimisi sa PROTEJEZE ambasada SUA din Bagdad

Totodata, cetatenii romani care sunt nevoiti sa se deplaseze in Irak sau se afla deja pe teritoriul acestei tari sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Bagdad si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand propriile coordonate pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca urmareste “cu profunda preocupare” evolutiile generale din Irak si exprima ingrijorarea fata de deteriorarea semnificativa a situatiei de securitate, cu precadere in regiunile nord-vestice si centrale.

“Intensificarea atacurilor in ultima perioada constituie o amenintare directa la adresa securitatii si stabilitatii statului irakian si are potential de destabilizare a intregii regiuni”, se mai arata in raspunsul MAE.

Pe fondul violentelor si a situatiei instabile din Irak, evacuari ale personalului diplomatic au fost confirmate, luni, de Statele Unite si Australia. Washingtonul a anuntat, de asemenea, ca a consolidat masurile de securitate in jurul ambasadei sale, situata in Zona Verde din Bagdad, extrem de securizata.

Angajatii ambasadei SUA vor fi evacuati spre consulatele din Erbil si Basra, regiuni irakiene unde nu au fost inregistrate violente, si spre misiunea diplomatica americana din Iordania, a explicat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Paski, fara a preciza numarul persoanelor evacuate.

De altfel, Statele Unite au anuntat, sambata, trimiterea unui portavion in Golf, pe fondul deteriorarii situatiei din Irak.

In doar o saptamana, insurgentii din gruparea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), sustinuti de partizani ai fostului regim condus de Saddam Hussein, au cucerit zone importante din nordul si centrul Irakului, inclusiv cel de-al doilea oras al tarii, Mosul.

SIIL doreste infiintarea unui stat islamic in zona de la frontiera cu Siria.

Insurgentii incearca sa inainteze spre Bagdad, iar SIIL a afirmat ca a ucis 1.700 de soldati siiti irakieni, revendicare apreciata drept “ingrozitoare” de purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american.