MAE anunta ca 8 cetateni romani au fost repatriati din Siria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca opt cetateni romani si un membru de familie de origine siriana au fost repatriati, la cerere, din Siria prin Liban, punctul de frontiera Jdeideh – Masnaa.

Intr-un comunicat de presa transmis Mondo News, MAE precizeaza ca demersurile pentru efectuarea transportului pe cale rutiera Jdeideh – Aeroportul Rafic Hariri din Beirut au fost asigurate de Ambasada Romaniei la Damasc.

Ambasada Romaniei la Beirut a oferit cetatenilor romani sprijin consular si logistic, precum si cazare, hrana, apa si medicamente. Acestia au beneficiat de sprijinul autoritatilor libaneze pentru desfasurarea in bune conditii a formalitatilor tehnice. 

De la inceputul conflictelor din Siria, Ambasada Romaniei la Damasc a repatriat, prin proceduri proprii, peste 500 cetateni romani.

MAE le-a cerut romanilor aflati in Siria sa paraseasca de urgenta tara, avand in vedere ca situatia de pe intreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majora in ultima perioada.

Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari privind posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta.

Cetatenii romani prezenti pe teritoriul Siriei sunt sfatuiti sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.

In cadrul Departamentului Consular functioneaza o linie telefonica +40.21.319.21.37 la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare. De asemenea, Departamentul Consular raspunde solicitarilor de informatii transmise prin Internet, la adresa de mail: drco@mae.ro.

Foto: incomemagazine.ro