MAE avertizeaza asupra riscului de fraudare a VOTULUI in DIASPORA

MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) semnaleaza faptul ca exista un “risc serios” de exercitare a votului multiplu in strainatate intrucat, ca urmare a deciziei BEC potrivit careia cetatenii din strainatate pot vota la toate sectiile de votare din lume si pe baza cartii de identitate, este posibil sa nu fie suficiente timbre autocolante care sa fie aplicate pe acest document de identitate.

MAE aminteste ca pe 29 octombrie, Biroul Electoral Central (BEC) a decis ca cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate vor putea vota, pe langa documentele anuntate anterior, si pe baza cartii de identitate, cartii de identitate electronice, cartii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

In consecinta, precizeaza MAE intr-un comunicat de presa remis joi presei, pe baza cartii de identitate se va putea vota in oricare dintre sectiile de votare organizate in strainatate, in conditiile in care o decizie anterioara a BEC stabilea ca pe baza acestui document se poate vota in strainatate numai in sectiile de votare organizate in statele UE si alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.

CITESTE SI: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE 

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca decizia BEC din 29 octombrie genereaza “o serie de consecinte cu potential impact negativ asupra securitatii votului”.

Sursa citata precizeaza ca dupa decizia BEC din 15 septembrie care stipula ca se poate folosi la vot cartea de identitate doar in statele UE si cele care permit accesul pe baza acestui document, MAE a trimis la toate sectiile de votare respective tot stocul disponibil de timbre autocolante cu insemnul “Votat” care se aplica pe cartea de identitate dupa exercitarea votului.

“Mentionam ca, in prezent, MAE nu dispune de alte timbre autocolante care sa fie distribuite. (…) Referitor la aceste aspecte, MAE a sesizat, inca din seara zilei de 29 octombrie, Biroul Electoral pentru Strainatate (BES) printr-o intampinare oficiala. Tot in seara zilei de 29 octombrie, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numarului de timbre autocolante in vederea distribuirii de urgenta catre sectiile de votare din strainatate care, la acest moment, nu au in dotare timbre autocolante”, arata comunicatul amintit.

Institutia avertizeaza ca, in aceste conditii, exista riscul “foarte ridicat” ca timbrele sa nu poata ajunge in timp util la sectiile de votare din strainatate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie sa aplice aceste timbre in cazul votului pe baza de carte de identitate.

CITESTE SI: PARTIDUL CIVIC MAGHIAR alege “raul cel mai mic” in TURUL II al alegerilor 

“Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza public existenta unui risc serios de exercitare a votului multiplu in strainatate, ceea ce poate duce la vicierea grava a corectitudinii intregului proces electoral. MAE solicita instructiuni clare de la BEC cu privire la modul in care se va proceda in acele sectii de votare din strainatate la care, pe fondul deciziei BEC mentionate, emisa cu numai trei zile inainte de ziua votarii, nu vor putea fi furnizate in timp util timbrele autocolante necesare”, adauga sursa mentionata.

MAE sustine ca a luat toate masurile care tin de competentele sale pentru desfasurarea in conditii de corectitudine si securitate a votului in strainatate si ca va actiona in continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral in strainatate.

Sursa foto: adevarul.ro