MAE: Cadrul juridic de implementare a Acordului privind scutul de la DEVESELU a fost FINALIZAT

MAE saluta finalizarea, marti, a cadrului juridic de implementare a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu, eveniment care faciliteaza operationalizarea bazei militare din Romania in cursul anului 2015.

Cadrul juridic a fost finalizat prin semnarea la Bucuresti a ultimelor trei Aranjamente de Implementare a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania, intrat in vigoare la 23 decembrie 2011, informeaza MAE.

CITESTE SI: CONTRACT de 33,6 milioane de euro pentru lucrari la baza DEVESELU, atribuit unei firme din Turcia 

Cele trei documente, semnate de catre co-presedintii Comitetului Mixt romano-american, reglementeaza primirea de informatii actuale referitoare la operatiunile de aparare antiracheta, aspecte legate de protectia mediului, precum si stabilirea unei pozitii de ofiter de legatura al Romaniei in cadrul Comandamentului Fortelor SUA in Europa, precizeaza Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe “isi exprima satisfactia fata de ritmul sustinut al demersurilor pentru implementarea Acordului, fapt ce a permis finalizarea cadrului juridic necesar inaintea termenului stabilit initial”, subliniind ca acest aspect inlesneste operationalizarea Facilitatii antiracheta din cadrul Bazei Militare Deveselu in cursul anului 2015.

CITESTE SI: Agentia pentru Aparare Antiracheta a solicitat Senatului american 123 de milioane pentru scutul din Romania si Polonia 

Totodata, MAE reitereaza natura exclusiv defensiva a sistemului antiracheta si conformitatea utilizarii sale cu prevederile Cartei Organizatiei Natiunilor Unite, asa cum reiese din prevederile Acordului din 2011. Romania va participa la scutul american antiracheta amplasat in Europa in Faza a II-a.

Scutul are ca obiectiv extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM3-IB (care sa poata fi lansati de la sol), amplasati la Deveselu.

Sursa foto: realitatea.net