MAE: Celula de criza a ANALIZAT diverse SCENARII de EVOLUTIE a cazului ROMANULUI RAPIT in BURKINA FASO

Reprezentantii institutiilor din Celula de criza interinstitutionala care functioneaza la MAE in cazul romanului rapit in Burkina Faso au analizat, in cursul reuniunilor avute marti, “diverse scenarii de evolutie a cazului si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic”, informeaza un comunicat MAE.

De asemenea, sursa citata anunta ca “cele mai recente evolutii inregistrate in acest caz, precum si concluziile de etapa ale reuniunilor de astazi ale Celulei de criza interinstitutionala au fost transmise spre informarea operativa a Presedintelui Romaniei si Prim-ministrului Romaniei”.

Potrivit MAE, Celula de criza a avut in cursul zilei de marti “o serie de reuniuni”, iar ministrul Bogdan Aurescu a participat imediat dupa revenirea in tara la activitatea acestei structuri.

“Celula de criza interinstitutionala continua demersurile de verificare a veridicitatii informatiilor si a materialului audio aparute in presa in cursul zilei de astazi. in acest scop, a fost solicitat si sprijinul partenerilor internationali ai Romaniei. Celula de criza interinstitutionala reitereaza faptul ca, avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze, nefiind asteptat un rezultat imediat”, anunta diplomatia romana.

CITESTE SI: BOGDAN AURESCU revine de urgenta in ROMANIA pentru a coordona celula de criza in cazul ROMANULUI RAPIT

Totodata, in comunicat se precizeaza ca celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei.

De asemenea, aceasta structura “este in legatura permanenta cu familia cetateanului rapit”.

MAE “reitereaza recomandarea ca tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia.

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a fost constituita la 4 aprilie a.c, atunci cand situatia cetateanului roman a fost cunoscuta autoritatilor romane, conform hotararii CSAT din 3 aprilie 2013 privind Metodologia de comunicare si actiune pentru institutiile si autoritatile cu responsabilitati in gestionarea situatiilor de atacuri teroriste in care sunt implicati cetateni romani aflati in afara teritoriului Romaniei.

CITESTE SI:  Gruparea jihadista Al-MOURABITOUNE revendica rapirea ROMANULUI in Burkina Faso. UPDATE 

In prezent, din Celula de criza fac parte reprezentanti ai MAE, SIE, SRI, MApN si ai Administratiei Prezidentiale, iar “fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT”.

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie, intr-un mesaj audio semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, si care a fost difuzat luni seara de agentia mauritana Al-Akhbar, relateaza AFP.

Sursa foto www.mae.ro