MAE condamna utilizarea armelor chimice in Siria

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) isi exprima consternarea si regretul cu privire la utilizarea armelor chimice in Siria, dupa ce investigatorii ONU si-au prezentat concluziile anchetei, luni.

MAE saluta, intr-un comunicat remis Ziare.com, raportul Misiunii ONU privind investigarea utilizarii armelor chimice in incidentele care au avut loc, la 21 august 2013, in zona Ghouta a Damascului, transmis de catre Secretarul General al ONU atat catre Consiliul de Securitate, cat si catre Adunarea generala a ONU, la 16 septembrie 2013.

MAE isi exprima consternarea si profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scara relativ larga, inclusiv impotriva civililor, mai ales a copiilor. Ministerul constata, cu deplina ingrijorare, faptul ca Misiunea ONU detine probe clare si convingatoare potrivit carora in zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol continand agent sarin.

MAE continua sa condamne in termenii cei mai fermi utilizarea armelor chimice, pe care o considera, in orice circumstante, ca fiind inacceptabila si ca reprezentand o incalcare grava a dreptului international.

MAE isi exprima speranta ca o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU va fi adoptata cat mai curand posibil, in scopul implementarii acordului la care SUA si Federatia Rusa au ajuns la 14 septembrie 2013 in privinta cadrului pentru eliminarea armelor chimice in Siria si care sa prevada masurile constrangatoare necesare pentru aplicarea acestuia in calendarul convenit la Geneva.

MAE spera ca prin aderarea Siriei, la 14 septembrie 2013, la Conventia pentru interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, toate prevederile Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste identificarea, verificarea si distrugerea armelor chimice detinute, vor fi puse in aplicare pe deplin si fara intarziere in cazul Siriei.

Sursa foto: MAE