MAE: Eliminarea taxelor consulare are ca scop reducerea presiunii fiscale asupra romanilor din strainatate

Eliminarea taxelor consulare pentru o serie de servicii, prin revizuirea Legii 198/2008, a avut ca obiectiv principal reducerea presiunii fiscale asupra cetatenilor romani din strainatate, in contextul crizei economice si financiare globale din ultimii ani, informeaza un comunicat de presa remis, miercuri, de catre MAE.

Potrivit sursei citate, modificarea Legii 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate a fost realizata de catre Guvern, prin ordonanta de urgenta adoptata la 7 octombrie, “in urma demersurilor initiate si promovate de catre MAE”.

CITESTE SI: MAE infirma stirea conform careia 4 ROMANI au MURIT intr-un ACCIDENT in SPANIA. UPDATE 

Au fost eliminate, astfel, taxele consulare pentru inscrierea certificatelor de nastere straine in registrele de stare civila romanesti in cazul minorilor pana la 6 ani, daca cererea se depune in termen de 6 luni de la data inregistrarii nasterii la autoritatile straine. De asemenea, au fost eliminate taxele consulare si in ceea ce priveste eliberarea titlurilor de calatorie pentru minorii in varsta de pana la 6 ani.

“In sustinerea initiativei sale, MAE a invocat o serie de considerente de natura obiectiva precum atingerea obiectivului de reducere a taxelor, prevazut in programul de guvernare, actualul cuantum ridicat al taxelor consulare, incurajarea mentinerii legaturilor cetatenilor romani din diaspora cu tara-mama prin facilitarea reglementarii, in raportul cu statul si cu legislatia romana, a situatiei juridice a minorilor de cetatenie romana”, se arata in comunicatul amintit.

Alte modificari ale Legii 198/2008 se refera la acordarea unor gratuitati ce vizeaza cetatenii romani din afara granitelor tarii aflati in situatii deosebite. Printre acestea, eliberarea titlurilor de calatorie pentru cetatenii romani evacuati din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale si alte situatii de criza, precum si pentru victimele traficului de persoane, inregistrarea decesului cetatenilor romani in strainatate, eliberarea pasapoartelor mortuare si eliberarea titlurilor de calatorie necesare reintoarcerii in tara a minorilor neinsotiti, cat si a victimelor traficului de persoane.

CITESTE SI: MAE condamna asasinarea “brutala” a cetateanului britanic Alan Henning

“Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca revizuirea actului normativ vine in sprijinul cetatenilor romani aflati in strainatate constituindu-se intr-o masura utila care are ca scop simplificarea si eficientizarea acordarii de asistenta consulara atat in circumstante uzuale, cat si in contextul unor situatii deosebite cu care se confrunta cetatenii romani in strainatate”, arata sursa citata.

Sursa foto: jurnalul.ro