MAE face APEL la membrii sectiilor de votare din strainatate sa se PREZINTE in ziua votului

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a facut APEL, miercuri, la membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din strainatate sa se PREZINTE in ziua votului, intrucat propunerea de a fi inlocuiti cei care nu vin cu persoane din lista intocmita de minister a fost respinsa, marti, de BEC.

“Luand nota de comunicatul Biroului Electoral Central nr.32/CP din data de 11 noiembrie 2014 prin care BEC respinge solicitarea MAE referitoare la «posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare care nu se prezinta in ziua votului sa poata fi inlocuiti cu persoanele propuse de MAE», Ministerul Afacerilor Externe lanseaza un APEL catre toti membrii desemnati in birourile sectiilor de votare din strainatate de a se PREZENTA in ziua votarii la sectiile de votare si a-si indeplini, fara exceptie, atributiile care le revin in desfasurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale “, se arata intr-un comunicat al MAE.

Citeste si: MAE: Au fost expediate 800 de mii de buletine de vot si toate materialele necesare in DIASPORA

Totodata, MAE atrage atentia ca Legea 370/2004 prevede, la articolul 55 litera u si articolul 56, alin. (1) si alin. (2), ca incalcarea de catre membrii birourilor electorale a obligatiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contraventie.

“In contextul eforturilor depuse pentru identificarea de masuri suplimentare, in baza legii, care sa permita o fluidizare sporita a votului in strainatate la turul doi al actualului scrutin, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca prezenta si activitatea tuturor membrilor desemnati in birourile sectiilor de votare in strainatate este absolut necesara pentru asigurarea derularii in conditii optime a votului in strainatate in data de 16 noiembrie 2014”, se mai arata in comunicat.

Citeste si: BEC contrazice din nou MAE: Exista temei legal pentru infiintarea de NOI sectii de VOT in strainatate

Ministrul de Externe, TEODOR MELESCANU, a declarat, marti, ca printre propunerile inainte BEC s-a numarat si posibilitatea inlocuirii reprezentantilor partidelor politice care nu se prezinta in ziua alegerilor in comisia de votare cu persoane din lista intocmita de MAE.

“Am propus, de exemplu, sa se accepte posibilitatea inlocuirii reprezentantilor partidelor care nu sunt prezenti la alegeri in ziua alegerilor si care, de fapt, descompleteaza comisiile de votare, ceea ce creeaza greutati deosebite. La primul tur al alegerilor electorale au fost peste 130 de reprezentanti ai partidelor din Romania care nu s-au prezentat in comisiile electorale si ne asteptam ca la turul II, avand in vedere ca au ramas numai doi candidati, probabil partidele care nu mai au candidati sa manifeste un interes chiar mai mic decat in primul tur. De aceea, ni se pare absolut necesar sa se adopte decizia de a putea suplimenta cu diplomati din MAE toate aceste birouri unde nu se prezinta reprezentanti ai partidelor “, a declarat Melescanu, dupa sedinta de guvern.