MAE: Greva de pe aeroportul din Frankfurt poate duce la anularea unor curse

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani cu privire la greva de joi a unui sindicat din cadrul aeroportului Frankfurt am Main, care ar putea duce la anularea unor curse aeriene.

Greva este programata, joi, in intervalul orar 03.00 – 15.00. MAE avertizeaza ca acest lucru ar putea duce la “imposibilitatea continuarii sau chiar anularea unor curse aeriene”. De asemenea, in cursul acestei saptamani, au fost anuntate greve care ar putea perturba desfasurarea activitatilor zilnice in landul Renania de Nord-Westfalia.

MAE recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza in Germania si sa consulte programul de zbor al companiilor aeriene pentru informatii actualizate si sa se informeze pe pagina de internet a ministerului. Sindicatul german Verdi a cerut personalului de la sol din mai multe aeroporturi din tara, intre care si cel din Frankfurt, numarul trei la nivel european, sa intre in greva joi, ceea ce va avea repercusiuni importante asupra traficului aerian, relateaza AFP.

Aeroporturile Frankfurt (vest) si München (sud), cele mai importante din Germania, sunt vizate de acest apel la greva facut in cadrul negocierilor salariale, precum si cele din Köln/Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Hanovra si Stuttgart, a anuntat Verdi intr-un comunicat.

Sunt prevazute “intarzieri importante in circulatia aeriana, precum si anulari de zboruri”, avertizeaza sindicatul. Acest apel la mobilizare face parte dintr-o miscare de greva de avertisment mai extinsa desfasurata de Verdi, care cere cresteri salariale in serviciile publice germane.

La Frankfurt, Verdi mizeaza pe participarea a 1.400 de membri ai personalului de la sol din cadrul aeroportului, unde peste 9.000 de persoane sunt remunerate conform grilei salariale a serviciului public, potrivit datelor operatorului Fraport. “Ne asteptam la intarzieri si (greva) poate conduce la anulari de zboruri”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Fraport.

Citeste si: Aeroporturile din Germania, afectate joi de greva

“Regretam mult ca greva sindicatului Verdi in mai multe aeroporturi germane va avea, potrivit previziunilor, consecinte importante asupra orarelor de zbor si asupra pasagerilor Lufthansa si Germanwings”, a reactionat intr-o declaratie scrisa grupul aerian Lufthansa.

Acesta din urma afirma ca isi va informa cel mai tarziu miercuri dimineata pasagerii cu privire la “anulari de zboruri necesare, de posibilitati de modificare a rezervarilor si alternativele oferite cu trenul”. In plus, Lufthansa este amenintata de o greva a pilotilor sai care cer cresteri salariale. Acestia din urma au votat pentru greva vineri dimineata, dar nu au stabilit inca data la care va avea loc aceasta.

Marti, aproximativ 53.000 de persoane au participat la greva Verdi, in special in landurile Hesse, Saxonia Inferioara, Bremen, Rhenania-Palatinat si Saarland. Mobilizarea va continua miercuri in sudul tarii si se va face resimtita in transporturile publice in mai multe landuri, intre care Hessa, unde se afla situat Frankfurt.

“Participarea la greva astazi este un semnal puternic adresat angajatorilor”, a apreciat in comunicat Frank Bsirske, presedintele sindicatului. Verdi cere pentru cei 2,1 milioane de angajati din serviciul public o crestere a salariului cu 100 de euro, la care sindicatul vrea sa se adauge o crestere suplimentara de 3,5 la suta, ceea ce, potrivit calculului angajatorilor, echivaleaza cu o crestere de 7 la suta.

Sursa foto: romanialibera.ro