MAE ii raspunde congressman-ului Christopher Smith

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) apreciaza sprijinul acordat procesului electoral din Romania de catre CHRISTOPHER SMITH si ii ofera acestuia detalii pentru “o intelegere cat mai exacta” a OUG 45, dupa ce, intr-o scrisoare republicanul isi exprima ingrijorarea fata de schimbarea legii electorale.

“Apreciem atentia acordata constant de congressman-ul CHRISTOPHER SMITH evolutiilor democratice din Romania si sprijinului acordat procesului electoral menit sa conduca la alegerea unui nou presedinte”, precizeaza, joi, MAE, in urma scrisorii trimise de republicanul CHRISTOPHER SMITH premierului VICTOR PONTA.

Ministerul de Externe il asigura pe oficialul american de atasamentul Guvernului roman fata de valorile si principiile democratiei.

Citeste si: CONGRESSMAN-ul american CHRIS SMITH i-a transmis un AVERTISMENT lui VICTOR PONTA

“Intelegand ingrijorarea exprimata de domnia sa privind ultimele modificari ale legislatiei electorale din Romania prin Ordonanta de Urgenta nr. 45 pe 2014, apreciem ca ar fi util sa oferim domnului congressman o serie de detalii si informatii pentru a facilita o cat mai exacta intelegere a acestei noi reglementari electorale, care vizeaza asigurarea unui cadru legislativ menit sa asigure organizarea si desfasurarea unor alegeri libere si corecte” , se arata in precizarile MAE, potrivit Mediafax.

Astfel, Ministerul ii transmise acestuia ca Guvernul Ponta a fost si este deschis dialogului cu opozitia si ca “a redus semnificativ numarul ordonantelor de urgenta, oferind Parlamentului rolul firesc in procesul de legiferare”.

MAE explica faptul ca necesitatea modificarilor din OUG 45 a fost determinata de experienta alegerilor precedente, care au aratat ca sunt “necesare unele ajustari ale cadrului legal privind alegerile prezidentiale din Romania”.

Ministerul sustine ca Guvernul a fost nevoit sa faca schimbarile prin ordonanta de urgenta, pentru a asigura intrarea in vigoare la timp a noilor reglementari. Totodata, MAE spune ca nu este prima data cand cadrul legal electoral este modificat prin ordonanta de urgenta, dand ca exemplu modificarea legislatiei electorale in 2006. In plus, OUG 45 a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala, pe 16 septembrie.

Citeste si: Legea alegerilor, modificata de Guvern prin Ordonanta de Urgenta

De asemenea, MAE atrage atentia ca OUG nu a fost adoptata in timpul campaniei electorale, asa cum precizeaza Smith in scrisoare.

Congressman-ul american CRISTOPHER SMITH i-a adresat o scrisoare premierului VICTOR PONTA, exprimandu-si ingrijorarea fata de modificarea legii electorale in perioada campaniei electorale si prin ordonanta de urgenta si spunand ca aceasta genereaza dubii privind motivatia si momentul ales.

In scrisoarea trimisa premierului la sfarsitul saptamanii trecute, Smith, membru al Comisiei de afaceri externe, afirma ca aceste masuri pot avea consecinte asupra colaborarii politice interne dupa scrutin.