MAE monitorizeaza evolutia epidemiei de EBOLA din AFRICA. Nu exista informatii despre ROMANI infectati

MAE informeaza ca monitorizeaza in permanenta, prin intermediul misiunilor diplomatice in AFRICA de VEST, evolutia impactului EBOLA, mentionand ca nu s-au primit solicitari de asistenta pentru REPATRIERE si nici nu au fost informari cu privire la existenta unor CETATENI ROMANI afectati de virus.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul misiunilor diplomatice in Africa de Vest, monitorizeaza in permanenta evolutia impactului VIRUSULUI EBOLA.

“De asemenea, ambasadele Romaniei din Africa de Vest participa constant alaturi de partenerii din Uniunea Europeana la numeroase intalniri de lucru pe aceasta tema, existand o cooperare permanenta inclusiv pe acest subiect. De asemenea, MAE este in contact permanent cu autoritatile locale din aceasta zona. In acest context, informam ca Guineea a inchis temporar granitele cu Liberia si Sierra Leone. Autoritatile declara ca masura a fost luata preventiv, pentru a impiedica propagarea epidemiei dinspre cele doua state vecine”, se arata in comunicatul MAE.

CITESTE SI: ROMANUL SUSPECTAT DE EBOLA A FOST IN CONCEDIU LA VAMA VECHE 

Potrivit comunicatului, Ministerul Sanatatii din Nigeria a pus in aplicare un plan de masuri, procedand la verificarea persoanelor care intra in tara prin toate punctele de frontiera (porturi, aeroporturi si granita terestra). Personalul medical din aceasta tara verifica prin mijloace speciale starea de sanatate a persoanelor care sosesc in Nigeria.

Misiunile diplomatice ale Romaniei in Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existentei unor cazuri a virusului Ebola la cetatenii romani aflati nu numai in zonele afectate, ci si la nivelul statelor invecinate, depunand eforturi substantiale de intrare in posesie a unor informatii concrete si verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai Romaniei in Africa, precizeaza MAE.

“Precizam ca ambasadele Romaniei din Africa de Vest mentin legatura cu cetatenii romani aflati in zona care au dorit sa isi anunte prezenta in zona, precum si cu cei inregistrati voluntar la misiunile diplomatice ale Romaniei. Mentionam ca pana in prezent, ambasadele Romaniei din Africa de Vest nu au primit solicitari de asistenta pentru repatriere din partea unor cetateni romani si nici nu au fost informate cu privire la existenta unor cetateni romani afectati de virusul Ebola in statele din Africa de Vest”, se arata in comunicatul MAE.

Sursa precizeaza ca “inregistrarea cetatenilor romani este reglementata prin dispozitiile art. 5 lit. d) din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care stipuleaza ca in cazul stabilirii resedintei sau a domiciliului in strainatate, cetatenii romani au obligatia de a informa cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular al Romaniei”.

“Ambasadele Romaniei in Africa de Vest sunt pregatite sa acorde asistenta consulara cetatenilor romani aflati in aceasta zona. In egala masura, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-au luat masuri pentru tratarea cu maxima atentie a fiecarei cereri de viza provenite din partea cetatenilor straini care solicita viza romana la misiunile diplomatice romane din Africa de Vest”, se mai arata in comunicat.

CITESTE SI: SUSPECT de EBOLA in ROMANIA: Un barbat suspectat de infectare a fost internat la MATEI BALS 

Tarile vest-africane au intensificat, in ultimele zile, eforturile pentru limitarea raspandirii virusului Ebola, care a provocat moartea a circa 1.000 de persoane. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau cu tesuturile persoanei infectate. Febra hemoragica pe care o provoaca se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. Rata mortalitatii bolii este cuprinsa intre 25 si 90% in cazul oamenilor si nu exista un vaccin omologat.

Un tratament preventiv impotriva Ebola, dezvoltat de laboratorul britanic GSK, va fi testat clinic in septembrie si, daca se va dovedi eficient, ar putea fi disponibil din anul 2015, a declarat Jean-Marie Okwo Bélé, director al Departamentului pentru Imunizare din cadrul OMS. Autoritatile din Romania au declansat o ancheta epidemiologica in cazul unui roman suspectat de infectare cu virusul Ebola, urmand sa fie verificate, din punct de vedere medical, toate persoanele cu care acesta a intrat in contact dupa revenirea in tara.

Conform procedurilor in astfel de cazuri, pacientul a fost izolat si transferat in conditii speciale de siguranta de la Spitalul Judetean Ploiesti la Institutul “Matei Bals” din Capitala. Barbatul suspect de Ebola are 51 de ani, este din Ploiesti si s-a intors din Nigeria la 25 iulie. Potrivit Ministerului Sanatatii, el s-a prezentat, sambata dimineata, la Spitalul Judetean Ploiesti, cu simptomele febra, greata, varsaturi si diaree hemoragica.

Sursa foto: MAE