MAE: Nu exista niciun fel de elemente care sa justifice revizuirea tratatului cu Ungaria

MAE transmite miercuri, printr-un comunicat ca nu exista niciun fel de elemente sau circumstante care sa justifice revizuirea Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate cu Ungaria.

Conform sursei citate, Romania nu are niciun fel de obligatie impusa prin niciun de tratat international prin care sa acorde autonomie teritoriala pe criterii etnice, informeaza Agerpres. 

“Documentele invocate de cei care propun revizuirea Tratatului pentru a justifica amendarea documentului bilateral cuprind recomandari si evaluari fara valoare juridica obligatorie si care, pe cale de consecinta, nu impun statelor obligatia de reorganizare teritoriala sau de garantare a autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Mai mult decat atat, sugestia formulata public privind completarea tratatului cu o dispozitie in sensul in care ‘minoritatile nationale au dreptul, la solicitarea organizatiilor lor politice, la autonomie culturala sau, in regiunile unde sunt majoritare, crearea unor autoritati administrative autonome cu statut special, garantate prin lege, in conformitate cu modelele europene functionale’, tine de decizia suverana a statelor privind optiunea lor de buna guvernare si organizare interna, nefiind subiect de negociere cu alte state, inclusiv de reglementare prin tratate internationale bilaterale”, se arata in comunicatul citat. 

CITESTE SI: VIKTOR ORBAN: Vom construi un GARD la frontiera cu ROMANIA si pe anumite portiuni de la granita cu CROATIA

MAE subliniaza atasamentul Romaniei fata de valorile europene si de respectul pentru normele internationale si europene in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

“Este de notat ca intre Romania si Ungaria exista o forma de dialog convenita intre cele doua parti prin Tratatul de baza, pentru monitorizarea respectarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ungaria, respectiv apartinand minoritatii maghiare din Romania, si anume Comitetul de specialitate romano-ungar pe problemele minoritatilor nationale. Romania este ferm angajata in acest format de dialog, insistand pentru intalniri periodice ale acestuia astfel incat situatia reala a celor doua minoritati sa fie corect apreciata”, mai transmite MAE.

“Partea romana face demersuri constante pentru ca partea ungara sa puna capat intarzierilor in ce priveste reluarea dialogului pe subiectul minoritatilor in cadrul formatului agreat, Comitetul reprezentand singura forma institutionalizata in care subiecte care tin de protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor inrudite ale celor doua state pe teritoriul celuilalt stat pot fi discutate intre cele doua parti, astfel incat sa fie posibila finalizarea rapida a Protocolului Comitetului, a carui negociere a fost initiata inca din 2011”, adauga sursa citata.

CITESTE SI: VICTOR PONTA continua razboiul cu UNGARIA: Atitudinea maghiarilor nu are nici o legatura cu ideea de EUROPA

“Romania, cu valoroasa contributie a minoritatilor nationale de pe teritoriul sau, a dezvoltat un veritabil model de protectie si de promovare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, fundamentat pe ideea de interculturalitate, de dialog intre minoritatile nationale si intre acestea si majoritate, ceea ce a contribuit si contribuie neindoielnic la cresterea tolerantei. Romania si-a asumat, prin participarea la diverse tratate internationale, obligatii ferme in privinta respectarii si protejarii elementelor esentiale ale identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale (religia, limba, traditiile si patrimoniul cultural), convinsa fiind de necesitatea protejarii diversitatii culturale ca element definitoriu al societatii romanesti”, se mai arata in comunicatul MAE.

“In plan bilateral, prin Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, Romania si Ungaria si-au asumat obligatii reciproce inclusiv in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, prin raportare la Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si la ‘documentele pertinente ale Organizatiei Natiunilor Unite, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si Consiliului Europei’ “, precizeaza MAE.

CITESTE SI: Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, CONVOCAT de URGENTA la MAE roman. BOTOND a REFUZAT intrevederea. UPDATE

De asemenea, ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca aceste precizari vin in contextul unei serii de luari de pozitie publice pe tema revizuirii Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate intre Romania si Ungaria (semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996), de la a carui semnare se implinesc, miercuri, 19 ani. 

Sursa foto: caleaeuropeana