MAE NU RECUNOASTE “asa-zisele alegeri” din regiunile separatiste din estul Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) NU RECUNOASTE “asa-zisele alegeri” organizate pe 2 noiembrie de reprezentantii fortelor separatiste in regiunile Donetk si Lugansk, parti integrante si inseparabile ale Ucrainei suverane, se arata intr-un comunicat de presa al MAE remis luni presei.

Potrivit sursei citate, alegerile au fost organizate fara acordul autoritatilor centrale de la Kiev si in afara cadrului legal national al Ucrainei.

“Organizarea asa-ziselor alegeri incalca prevederile Constitutiei Ucrainei, pachetul de documente de pace de la Minsk adoptat in cursul lunii septembrie 2014, precum si Legea privind regimul special de autoguvernare locala in unele raioane din regiunile Lugansk si Donetk, adoptata de legislativul de la Kiev in vederea aplicarii documentelor de la Minsk”, precizeaza comunicatul citat de Agerpres.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE DONETK: ALEKSANDR ZAHARCENKO a castigat – EXIT POLL

MAE apreciaza ca rezultatele scrutinelor din regiunile Donetk si Lugansk sunt nule de drept si reprezinta “actiuni provocatoare suplimentare menite sa confere o asa-zisa legitimare democratica unor incalcari grave ale suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”.

In context, MAE isi exprima “profunda ingrijorare” pentru efectele pe care “asa-zisele alegeri” din 2 noiembrie din regiunile Donetk si Lugansk le pot avea in ceea ce priveste procesul de pace si de normalizare a situatiei de ansamblu privind Ucraina si considera ca actualele evolutii pot avea consecinte pentru stabilitatea si securitatea regionale.

Citeste si: UCRAINA: SEPARATISTII din estul tarii isi vor alege duminica PARLAMENTUL si PRESEDINTELE

“MAE considera ca, avand in vedere caracterul ilegal al acestor asa-zise ‘alegeri’ din 2 noiembrie, exista o obligatie a fiecarui membru al comunitatii internationale de a nu le recunoaste”, conchide sursa citata.

Sursa foto: antena3.ro