MAE: Nu sunt probe privind inchisorile CIA in Romania

MAE

Autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora “alegatiile” aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora, a precizat, marti seara, MAE.

“Documentul facut public de Senatul SUA nu contine referiri la Romania. Autoritatile romane nu detin niciun fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obtinute pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti”, sustine MAE intr-un comunicat remis marti Mediafax.

Ministerul de Externe reaminteste ca a fost instituita o Comisie de ancheta de catre Senatul României in decembrie 2005 si raportul acesteia, adoptat de Senat in 2008, a stabilit ca “nu au fost identificate elemente privind existenta unor baze secrete americane, centre de detentie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detentiei unor prizonieri suspectati de acte de terorism”.

Citeste si: CIA gandise initial inchisori care respectau legislatia SUA, arata un nou raport al Senatului american

MAE mai precizeaza ca, desi Romania nu este mentionata in rezumatul facut public al Raportului Congresului SUA, autoritatile romane “nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza, autoritatile romane competente manifestand toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora”.

“In acest sens, este relevant faptul ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept si drepturilor omului”, sustine Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit comunicatului, Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), “se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante”.

“Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp, politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve”, se mai arata in comunicat.

Mondo News iti recomanda si: CIA A AVUT INCHISORI SECRETE IN ROMANIA, UNDE AR FI INTEROGAT PRIZONIERI SUSPECTATI DE LEGATURI CU GRUPARI TERORISTE

Pe de alta parte, MAE apreciaza “transparenta fara precedent” de care a dat dovada Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare si detentie al CIA, subliniind ca actuala Administratie de la Washington a pus oficial capat programului de detentie si interogare incriminat in Raport, la instalarea sa in functie.

Totodata, Ministerul de Externe precizeaza ca Parteneriatul Strategic cu SUA “este si ramâne puternic”.

“Bazele colaborarii cu SUA in cadrul actiunilor antiteroriste sunt solide, intemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului international, in vederea unui raspuns prompt si adecvat la amenintarile emergente”, subliniaza sursa citata.

Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode “brutale”, de multe ori “ineficiente”, pentru interogarea suspectilor de terorism, inducând in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute, conform raportului elaborat Comisia de Informatii a Senatului SUA.