MAE regreta modul inexact in care au fost preluate in presa din Romania declaratiile lui Barroso

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, la postul francez TF 1, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, marti, ca “regreta modul inexact in care au fost preluate in presa din Romania declaratiile” lui Barroso.

“Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, a declarat Barroso luni seara, invitat in emisiunea Club LCI.

“Este un amalgam incredibil intre Schengen, imigratie, Lampedusa, lucratori detasati (in strainatate, n.r.). Este un amalgam care trebuie denuntat, pentru ca altfel vom avea un puseu al miscarilor extremiste care determina Europa sa faca lucruri periculoase. Romania si Bulgaria nu vor intra in Schengen pentru ca exista tari care se opun”, a mai spus presedintele CE. 

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, marti, ca “regreta modul inexact in care au fost preluate in presa din Romania declaratiile” lui Barroso.

“Presedintele Barroso a reconfirmat, practic, pozitia de fond a Comisiei Europene cu privire la indeplinirea in totalitate de catre Romania (si Bulgaria) a cerintelor pentru aderarea la Spatiul Schengen. Totodata, a deplans amalgamul intre aderarea Romaniei la spatiul Schengen si teme precum imigratia, catastrofa de la Lampedusa sau mobilitatea lucratorilor. A atentionat, cu acest prilej, ca aceste teme nu au legatura intre ele si risca sa alimenteze ascensiunea miscarilor extremiste si xenofobe, pozitie sustinuta constant si de Romania.

Ministerul Afacerilor Externe, intelegand substanta afirmatiilor presedintelui Barroso, isi manifesta increderea in ceea ce priveste mentinerea si pe mai departe a unei atitudini corecte si impartiale a Comisiei Europene fata de subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceasta, mai ales in contextul in care, mai mult decat niciodata, trebuie incurajata increderea cetatenilor din statele membre in regulile si functionarea proiectului european”, precizeaza un comunicat MAE.