MAE saluta aniversarea a 4 ani de la adoptarea documentelor Parteneriatului Strategic Romania – SUA

Ministerul Afacerilor Externe saluta aniversarea, duminica, a patru ani de la adoptarea “Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si SUA” si de la semnarea “Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania”, informeaza Agerpres. 

Potrivit unui comunicat, ministrul BOGDAN AURESCU si-a exprimat increderea, in acest context, ca, in perioada urmatoare, rezultatele si progresele in aplicarea Declaratiei Comune vor continua sa avanseze semnificativ.

“Sunt onorat ca am avut privilegiul sa negociez, in numele Romaniei, aceste doua documente esentiale ale Parteneriatului Strategic cu Statele Unite — Declaratia Comuna si Acordul din septembrie 2011. Realizarile obtinute deja prin aplicarea acestora ne motiveaza sa continuam efortul complex de aprofundare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, pentru valorificarea tuturor oportunitatilor de colaborare. In acest sens, avem multe de facut impreuna pentru a ridica si mai mult nivelul de cooperare dintre tarile noastre, mai ales in ceea ce priveste sporirea investitiilor, cresterea volumului schimburilor comerciale si amplificarea colaborarii bilaterale in domenii precum educatia, cercetarea, cooperarea stiintifica si tehnica, schimburile culturale si contactele interumane. Sunt deplin increzator ca, in perioada urmatoare, rezultatele si progresele in aplicarea Declaratiei Comune vor continua sa avanseze semnificativ”, a sustinut BOGDAN AURESCU, potrivit comunicatului.

CITESTE SI: MAE reactioneaza dupa declaratia cancelarului austriac WERNER FAYMANN

Cele doua documente bilaterale cuprind elementele de referinta ale cooperarii dintre Romania si SUA in cadrul Parteneriatului Strategic.

“Declaratia Comuna a dat un nou impuls consolidarii dialogului politic si extinderii colaborarii bilaterale. Eforturile sustinute pentru implementarea Acordului cu privire la sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice in termenele convenite, cooperarea extinsa la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu si in misiunile din teatrele de operatii externe, intensificarea exercitiilor comune in sprijinul securitatii si stabilitatii din regiunea Marii Negre demonstreaza fara echivoc nivelul de excelenta pe care Parteneriatul Strategic l-a atins”, se arata in comunicat.

Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA a fost lansat in anul 1997, cu prilejul vizitei la Bucuresti a presedintelui Bill Clinton.

Declaratia Comuna constituie primul document politic bilateral ce fixeaza liniile de actiune esentiale si orienteaza cooperarea pe multiple paliere in cadrul Parteneriatul Strategic, dimensiune centrala a politicii externe a Romaniei, alaturi de apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO, fiind documentul care a consacrat relansarea si aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Acordul cu privire la sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice, aflat la baza dezvoltarii celui mai complex proiect circumscris Parteneriatului — operationalizarea facilitatii antiracheta din cadrul Bazei de la Deveselu — reprezinta, totodata, primul document bilateral cu valoare juridica care consacra in scris Parteneriatul Strategic. Negocierile privind Acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 — mai 2011) si a fost parafat de sefii celor doua delegatii, la 6 iunie 2011.

 Sursa foto europeanul