Mafia rusă, Bratva, conduce detașat în topul mondial al crimei organizate

Publicația britanică „Daily News” și cotidianul spaniol „Diario” au întocmit un clasament al celor mai puternice structuri mafiote din lume. Criteriile de evaluare au vizat implicarea în acțiuni criminale pe teritoriul altor state, precum și amploarea activităților ilegale: comerțul cu arme, stupefiante etc.

1. Mafia rusă numără 500.000 de oameni. Capii ei controlează 70% din economia țării, precum și industria de prostituție din Macao și China, traficul ilegal de narcotice din Tadjikistan și Uzbekistan, spălarea de bani din Cipru, Israel, Belgia și Marea Britanie. Ei se ocupă, totodată, de furturi de mașini, comerțul cu materiale nucleare și prostituția din Germania. În plus, potrivit presei occidentale, mafia rusă a pătruns puternic în sport. Potrivit unor date concordante, crimă organizată din Rusia este prezentă în peste 50 de țări ale lumii. În ceea ce privește capitalul evacuat din Rusia începând cu 1991, unele surse indică 150 mld. $, altele numai 50 mld. $.

2. Cosa Nostra este formată din 181 de familii, care regrupează între 5.000 și 6.000 de oameni. Potrivit unor calcule aproximative, cifra de afaceri a mafiei siciliene se ridică la 13 mld. euro, din care 8.005 mld. euro provin din trafic de droguri, 2.841 mld. din spălare de bani, comerț ilegal cu diferite produse etc., traficul de arme aduce aproximativ 1,55 mld. euro, iar proxenetismul – 176 milioane. La sfârșitul secolului al XIX-lea, mii de sicilieni au plecat în America, fugind din calea sărăciei și a veșnicelor războaie dintre clanuri. Astfel, în marile orașe ale SUA s-a creat altă Cosa Nostra – o rețea de „familii” siciliene care controlează cazinourile, contrabanda, prostituția, comerțul ilegal cu băuturi spirtoase, tutun și arme. Pe ansamblul organizațiilor mafiote italiene, cifra de afaceri depășește 90 mld. euro.

Citește și: CE AVERE ARE, DE FAPT, EL CHAPO GUZMAN! ABIA ACUM S-A AFLAT CÂȚI BANI A FĂCUT DIN TRAFICUL DE DROGURI

3. Mafia columbiană reprezintă unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de cocaină. Toate eforturile autorităților statului de a pune capăt acestei organizații rămân, deocamdată, fără rezultate majore. Cartelurile de droguri au apărut în Columbia la mijlocul anilor 1960, iar câștigurile lor sunt estimate la zeci de miliarde de dolari.

4. Mafia chineză este constituită din două grupări separate. Pe de o parte sunt triadele, adică organizații de origine naționalistă și care datează din Evul Mediu. Sunt în jur de 50, stabilite cu precădere în Macao, Hong Kong și Taiwan. Membrii acestor structuri se ocupă de răpiri de persoane, trafic de carne vie, comerț ilegal cu arme și stupefiante etc. Potrivit experților, pe măsură ce economia Chinei se va transforma în lider mondial (ultimele prognoze în acest sens susțin că acest lucru se va întâmpla în următorii 20 de ani), triadele își vor extinde spațiul de acțiuni. Triadele au declarat deja „război” concurenților lor, ele reușind să detroneze, în Japonia, mafia locală în privința numărului de crime efectuate de străini. Pe de altă parte, sunt gangsterii noii China prezenți în Franța, Olanda sau Belgia.

5. Mafia japoneză – yakuza, cu un efectiv de peste 84.700 de oameni, este reprezentată de patru principale sindicate, care-și desfășoară activitatea pe tot cuprinsul țării și posedă ramificații în zona Pacific, precum și în Germania, Statele Unite, Mexic și Australia. Atenția lor este concentrată pe pariuri și jocuri de noroc, pe afaceri în sectorul imobiliar, proxenetism, trafic de droguri și de arme.

6. Mafia mexicană este considerată una dintre cele mai puternice organizații de crimă organizată din Statele Unite și care s-a născut în lumea întunecată a închisorilor. A apărut în anii 1950, când s-a impus că apărător al mexicanilor aflați după gratii în SUA de alți infractori și de organele de pază ale peniten cia re lor. Se ocupă de șantaj și de comerțul cu narcotice.

7. Mafia israeliană este specializată în traficul de narcotice și în industria sexului. Pe măsură ce grupările de crimă organizată din alte regiuni ale lumii au început să-și spună cuvântul, reprezentanții mafiei israeliene se confruntă cu o concurență acerbă.

8. Mafia sârbă lucrează în zeci de țări ale lumii și se ocupă de contrabandă cu narcotice, asasinate comandate, jafuri de locuințe, și controlul asupra jocurilor de noroc. Pe listele Interpolului figurează aproximativ 350 de cetățeni sârbi, care sunt, în mare parte, colaboratori sau capi ai diferitelor organizații criminale.

Sursă text: Financiarul.com