Magistratii ar putea fi verificati daca au fost informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii

Judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, le-a adresat membrilor CSAT, printr-o serie de scrisori, solicitarea de a verifica daca fiecare magistrat respecta interdictia de a nu fi lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii.

“Ar fi util ca, in aceeasi idee a prezervarii statului de drept, sa verificati daca serviciile de informatii au intocmit dosare informative privind judecatori sau procurori sau au declansat, in afara limitelor mandatelor date de judecatori, verificari sau analize informative privind judecatori sau procurori”, arata Dumbrava, in scrisorile transmise membrilor Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT).

Judecatorul cere ca verificarea sa inceapa cu magistratii care exercita functii in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Parchetul de pe langa instanta suprema.

Vezi aici ce spun magistratii despre noul Cod de procedura penala

“De noua ani de zile legiuitorul a interzis expres judecatorilor si procurorilor de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorului si procurorului, republicata). Din acest motiv, judecatorii si procurorii sunt obligati sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”, arata Horatius Dumbrava in scrisorile transmise membrilor CSAT.

Nerespectarea acestei interdictii, precizeaza membrul CSM, duce la o sanctiune pentru magistratul care nu o respecta. Astfel, prin eliberarea din functie nu se realizeaza doar o sanctiune pentru magistrat, “ci si o garantie in vederea prezervarii statului de drept, a independentei justitiei”, mai spune Dumbrava.

Foto: ziuaconstanta.ro