Magistratii ICCJ au reclamat la CCR modificarile din Codul Penal

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au atacat la Curtea Constitutionala (CCR) modificarile Codului Penal votate marti de Camera Deputatilor, informeaza postul Realitatea Tv.

Judecatorii ICCJ sustin ca prevederile votate incalca mai multe tratate internationale cu privire la combaterea actelor de coruptie. Modificarile aduse codului incalca principiul din Constitutie cu privire la egalitatea cetatenilor in fata legii.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept “fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

Sursa foto: realitatea.net