Malala a dedicat NOBELUL pentru PACE “copiilor fara o voce”

Adolescenta pakistaneza MALALA YOUSAFZAI, care a scapat cu viata dupa un atac al talibanilor, s-a declarat “mandra ca este prima adolescenta” care primeste, impreuna cu indianul Kailash Satyarthi, PREMIUL NOBEL PENTRU PACE, pe care l-a dedicat “tuturor copiilor fara o voce”.

“Sunt mandra ca sunt prima pakistaneza, prima fata si prima adolescenta care primeste acest premiu”, a declarat ea intr-o conferinta de presa, la Birmingham.

“Aceasta recompensa este pentru toti copiii fara o voce si care trebuie sa fie auziti”, a adaugat ea.

Citeste si: MALALA YOUSAFZAI SI KAILASH SATYARTHI AU CASTIGAT PREMIUL NOBEL PENTRU PACE PE 2014

“Le-am cerut onorabilului premier (indian) Narendra Modi si onorabilului premier (pakistanez) Nawaz Sharif sa ni se alature” la ceremonia de inmanare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarant MALALA YOUSAFZAI, care purta un val colorat, cu flori de culoarea verde.

Cea mai tanara laureata din istoria NOBELULUI imparte distinctia cu indianul Kailash Satyarthi, in varsta de 60 de ani, pentru lupta lor impotriva exploatarii copiilor si dreptul acestora la educatie.

Ea s-a declarat “intru totul inspirata” de activitatea colaureatului si a apreciat ca premiul transmite “un mesaj de dragoste intre Pakistan si India si intre religii diferite”.

Ea i-a multumit totodata tatalui ei pentru ca nu i-a “cusut aripile, pentru ca m-a lasat sa zbor si sa-mi ating obiectivele, pentru ca a aratat lumii ca o fata nu este o presupusa sclava”.

O fata “nu este doar o mama, o sora sau o sotie, ci ea trebuie sa aiba o identitate, ea trebuie sa fie recunoscuta si ea are aceleasi drepturi ca un baiat”, a continuat ea.

Citeste si: PATRICK MODIANO (FRANTA) A CASTIGAT PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURA PE 2014

“Prin povestea mea, vreau sa le spun copiilor din intreaga lume ca trebuie sa-si apere drepturile, (ca) nu trebuie sa astepte ca altcineva sa o faca pentru ei”, a mai spus MALALA YOUSAFZAI.

Sursa foto: parade.condenast.com