MAI AVEM de TRAS! URMEAZA TREI LUNI DE FOC! PROGNOZA METEO pana in OCTOMBRIE

Lunile august, septembrie si octombrie vor fi caracterizate de temperaturi mai mari decat cele obisnuite, in special in sudul, sud-estul si vestul tarii. De plouat, insa, va ploua mai putin decat media anuala, potrivit prognozei pentru intervalul august – octombrie 2017, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie.

In august, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice in sudul, sud-estul si vestul tarii si apropiate de normal in rest. Conform masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru ultima luna de vara este de 19,7 grade Celsius, fiind luati in calcul parametrii monitorizati in intervalul 1981 — 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, temperaturi medii de pana la 23 de grade Celsius in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, respectiv de pana la 21 de grade Celsius in Crisana.

De asemenea, in ultima luna de vara, precipitatiile totale lunare vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii, iar cantitatile cele mai scazute se vor acumula in regiunile sudice, estice si vestice. Media multianuala a precipitatiilor pentru luna iunie este stabilita la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp), Oltenia (pana la 88 l/mp) si Moldova (pana la 87 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea (intre 28 si 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimeaza temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decat media multianuala, indeosebi in sud-estul, sudul si vestul tarii. In conditiile in care media multianuala a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Maramures (intre 13 si 15 grade) si Moldova (intre 10 si 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pana la 19 grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi in general deficitare, in septembrie, cu exceptia regiunilor nordice si centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologica. Media normei de precipitatii stabilita prin masuratorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Crisana (pana la 78 l/mp), Maramures (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) si Banat (70 l/mp). Pe de alta parte, cantitati mai reduse de precipitatii se vor consemna in Moldova, de pana la 55 l/mp.

Potrivit ANM, in octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologica in sud, sud-est si local in vest si apropiate de normal in restul tarii. Norma climatologica a lunii este stabilita la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 6 si 10 grade Celsius, in Transilvania, intre 5 si 12 grade in Moldova, dar si de pana la 14 grade Celsius, in Dobrogea.

Totodata, precipitatiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendinta spre excedent in regiunile centrale si local in cele vestice si estice. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. In zona Olteniei, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor inregistra intre 19 si 41 l/mp, in Dobrogea.

Sursa foto: realitatea