MAI: Decizia CCR privind legea CARTELELOR PREPAY influenteaza NEGATIV rezultatele muncii operative

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) considera ca decizia de marti a Curtii Constitutionale (CCR) privind neconstitutionalitatea legii CARTELELOR PREPAY este “de natura a influenta in mod NEGATIV rezultatele concrete ale muncii operative” a structurilor MAI, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

“Avand in vedere protejarea intereselor interne ce privesc siguranta cetatenilor romani, dar si contextul geopolitic actual, Ministerul Afacerilor Interne va sustine elaborarea cat mai urgenta a unui proiect de act normativ care sa aiba in vedere observatiile Curtii Constitutionale si care sa asigure capabilitatile necesare institutiilor din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale de a-si indeplini atributiile si obiectivele legale”, se spune in comunicat.

Totodata, potrivit MAI, consecintele acestei situatii vor fi analizate in proxima reuniune a Grupului Interministerial Strategic pentru cresterea capacitatii de actiune a institutiilor guvernamentale in prevenirea si combaterea criminalitatii ce se circumscrie amenintarilor in domeniul securitatii nationale.

Citeste si: CCR: Legitimarea cumparatorilor de CARTELE PREPAY este NECONSTITUTIONALA

Ministerul Afacerilor Interne aminteste in comunicat ca alaturi de institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale, a sustinut legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 111/2011 privind comunicatiile electronice, apreciind ca acest act normativ votat de Parlamentul Romaniei este un “demers firesc si util ” intr-un stat democratic, care are datoria de a apara integritatea si siguranta cetatenilor sai.

Sursa citata precizeaza ca viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, GABRIEL OPREA, a fost unul dintre initiatorii acestui proiect de lege avand ca obiectiv stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit, in domeniul luptei impotriva criminalitatii organizate si, in special, a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum si a actelor de terorism.

“In viziunea noastra, un stat puternic este unul in care institutiile sale sunt capabile sa protejeze interesele nationale si securitatea nationala, in ansamblu. In activitatile concrete pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne, in special Politia Romana, le desfasoara pentru protejarea cetatenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales in domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curtii Constitutionale este de natura a influenta in mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative. Din practica judiciara a Politiei Romane, a rezultat faptul ca membrii grupurilor infractionale utilizeaza CARTELE PREPAY, pe care le schimba la intervale scurte de timp, pentru a-si asigura o protectie suplimentara. In cazul unor grupari specializate in comiterea unor fapte de talharie sau furturi din locuinte, s-a constatat ca membrii acestor grupari achizitionau cartele PrePay inainte de comiterea fiecarei fapte”, se maia rata in comunicat.

Citeste si: Legea privind cartelele pre-pay, atacata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala

De asemenea, MAI mai arata ca “din datele si informatiile existente la nivelul Politiei Romane rezulta ca membrii unor grupari infractionale, specializati in comiterea unor infractiuni grave, de crima organizata transfrontaliera, sau chiar conexe infractiunilor de terorism, au achizitionat in ultima perioada un numar insemnat de cartele PrePay din Romania, pe care sa le utilizeze in pregatirea si comiterea unor infractiuni, inclusiv pe teritoriul altor state”.

Aceste aspecte au facut obiectul unor schimburi de date si informatii cu politiile altor state si constituie vulnerabilitati la adresa Romaniei, precizeaza MAI.

Potrivit comunicatului citat, “utilizarea CARTELELOR PREPAY influenteaza dezvoltarea unor fenomene infractionale a caror desfasurare depinde foarte mult de utilizarea in conditii de anonimitate a telefoanelor mobile (fraude, inselaciuni — inclusiv metoda’ accidentul’ comisa din penitenciare, santaj, amenintare, etc.) si ingreuneaza obtinerea unor date esentiale pentru luarea unor masuri urgente, de o importanta deosebita pentru salvarea unor persoane aflate in situatii de urgenta, inclusiv solutionarea cazurilor de disparitie de persoane”.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de CARTELE TELEFONICE PREPAY este neconstitutionala, dupa ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.

Sursa foto: libertatea.ro