MAI explica de ce victimele accidentului de elicopter din Constanta sunt cautate cu barci cu vasle

MAI explica de ce victimele accidentului de elicopter din Constanta sunt cautate cu barci cu vasle

Victimele accidentului aviatic de la Constanta sunt cautate in lacul Siutghiol cu ambarcatiuni cu vasle, pentru a se evita producerea unor accidente in conditii de vizibilitate scazuta, transmite Ministerul Afacerilor Interne (MAI) intr-un comunicat.

“Cautarile pentru gasirea tuturor membrilor echipajului elicopterului continua, actionandu-se cu noua ambarcatiuni de diferite tipuri cu mijloace de iluminat subacvatice si de suprafata, avand la bord echipe de scafandri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne) si ai Ministerului Apararii Nationale. Precizam ca in conformitate cu procedurile de cautare, in zona de actiune a scafandrilor sunt folosite ambarcatiuni cu vasle, pentru a evita producerea unor accidente in conditii de vizibilitate scazuta”, se arata in comunicatul MAI.

Totodata, un elicopter al Ministerului Apararii Nationale survoleaza lacul Siutghiol pentru a lumina zona de cautare a scafandrilor.

La fata locului sunt mobilizati peste 150 de pompieri, jandarmi, politisti, politisti de frontiera din cadrul Garzii de Coasta si militari, dintre care 42 sunt scafandri profesionisti, mai precizeaza reprezentantii MAI.

Citeste si: ACCIDENT AVIATIC CONSTANTA: MOTORUL PRIMEI BARCI AJUNSE LA LACUL SIUTGHIOL NU A PORNIT. POMPIERII AU FOLOSIT VASLELE

 

– See more at: https://mondonews.ro/accident-aviatic-constanta-motorul-primei-barci-ajunse-la-lacul-siutghiol-nu-a-pornit-pompierii-au-folosit-vaslele/#sthash.aisOJKCK.dpuf

Pana la acest moment echipele de cautare au gasit si ridicat la suprafata mai multe parti din aeronava prabusita.

Cercetarea imprejurarilor producerii evenimentului se realizeaza de catre Parchetul Militar, se mai arata in comunicat.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Dobrogea, interventia la locul accidentului a fost facuta la 15 minunte de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungand acolo cu o barca penumatica al carei motor nu a pornit, astfel ca, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vaslele.

Sursa citata a precizat ca imediat a fost facut apel catre Garda de Coasta si alte forte de interventie pentru a veni la fata locului. Purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea a mai spus ca se cunoaste zona unde a cazut elicopterul si ca se fac in continuare cautari.

Potrivit scafandrilor, vizibilitatea in lacul Siutghiol este foarte scazuta. Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fata locului la ora 16.30, iar prima persoana din echipaj a fost gasita la ora 16.45.

La momentul accidentului, elicopterul se intorcea catre baza, de la o misiune de salvare aero-medicala, dupa ce a transportat un pacient la Spitalul Judetean Constanta, se mai arata in comunicatul MAI.

Vezi aici imagini video de la accident

Pana la ora transmiterii acestei stiri, echipele de salvare trimise la locul accidentului au resusit sa recupereze doar o persoana din cele patru aflate la bordul elicopterului, femeia – medic- fiind resuscitata si dusa la spital. Celelalte trei persoane, respectiv asistenta medicala, pilotul si copilotul, nu fusesera inca gasite.

Asistenta medicala aflata in elicopterul SMURD prabusit in Lacul Siutghiol are 38 de ani si este insarcinata, a declarat prietenul acesteia, care spune ca femeia ii daduse un mesaj pe telefon in care ii spunea ca se afla in elicopter si se indreapta spre Aeroporul Kogalniceanu.

Martori ai accidentului aviatic produs in Constanta spun ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pina la sosirea primei ambarcatiuni de salvare. Potrivit unor persoane aflate in zona lacului la momentul producerii accidentului, elicopterul SMURD s-a prabusit in apa la o distanta de cateva sute de metri de mal, iar la scurt timp au vazut flacari si fum. Oamenii mai spun ca au auzit strigate de ajutor si ca ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.

Accidentul s-a produs in jurul orei 16.20 si a fost anuntat prin 112.

Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta.

Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea a mers in judetul Constanta, insotit de o echipa de procurori militari si criminalisti, iar din dispozitia acestuia a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea interventiei la fata locului.

Elicopterul care s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in Lacul Siutghiol, a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012 si a fost transferat in urma cu o luna pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Constanta, autoritatile judetene au semnat, in data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare catre Inspectoratul Aviatiei Civile pentru a fi operat de SMURD, dupa ce operatiunile de transfer au inceput in luna septembrie.

Acest elicopter se afla in operare la Constanta din 26 noiembrie 2014.

Consiliul Judetean Constanta a intentionat sa-l foloseasca pentru interventii de situatii de urgenta, dar pentru ca nu a putut angaja legal personal specializat, si nici nu l-a putut include in sistemul 112, a decis sa-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD.

Conform sursei citate, aparatul fusese achizitionat direct de la producatorul Eurocopter, era performant, avand, printre altele, doua motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte si avea si flotoare. Totusi, montarea acestora era decizia celor care il opereaza si deocamdata nu se stie daca pentru acest zbor erau sau nu montate.

Elicopterul prabusit in lacul Siutghiol avea aproximativ 180 de ore de zbor si avea garantie pana la 1.000 de ore.