Mai multe companii romanesti vor participa la un program amplu de reconstructie a Irakului

Vicepremierul Liviu Dragnea si omologul sau irakian, Saleh Mohamed al Mutlaq, au semnat vineri, la Palatul Victoria, Memorandumul de intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Irak privind cooperarea in domeniile dezvoltare regionala si administratie publica. 

Cei doi demnitari au participat, de asemenea, la ceremonia de semnare a trei acorduri sectoriale intre ministrii omologi din domeniile sanatate, economie si agricultura. 

“Cred ca a fost un mod eficient de a puncta o aniversare a 55 de ani de relatii diplomatice bilaterale intre Romania si Irak. Aceste acorduri vor contribui la dezvoltarea celor doua tari”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul ceremoniei. 

Liviu Dragnea a aratat ca acordurile semnate vor crea posibilitatea pentru companiile romanesti sa participe la un program amplu de reconstructie a Irakului, la constructia unor obiective industriale din mai multe domenii de activitate in Irak. De asemenea, pentru Irak a fost creata, astfel, posibilitatea de a beneficia de asistenta si de expertiza din partea Romaniei in multe domenii de activitate.

“Pe de alta parte va permite ca, in Romania, sa inceapa sa apara investitii serioase din partea unor companii irakiene. Toate acestea se vor transforma, in final, in locuri de munca si intr-o viata mai buna pentru cetatenii din cele doua tari. In Irak exista programe pentru construirea a 3 milioane de locuinte, a 5-6.000 de scoli, pentru autostrazi si drumuri. S-a stabilit ca Romania, prin Ministerul Sanatatii, in Irak sa inceapa implementarea unui sistem de tip SMURD. In agricultura exista un potential urias de colaborare, exista multe posibilitati care vor fi exploatate in viitorul apropiat, ca investitori din Irak sa investeasca in agricultura din Romania si in procesarea produselor agro-alimentare din Romania. Exista, in domeniul resurselor minerale, multe posibilitati in care expertiza si companiile romanesti sa poata participa la exploatarea resurselor minerale din Irak. Irakul are nevoie de tractoare si masini agricole, de vagoane, tramvaie, autobuze, microbuze. Guvernul roman, prin Ministerul Dezvoltarii, s-a angajat sa acorde sprijin in domeniul urbanismului, al planificarii si amenajarii teritoriului.”, a adaugat Dragnea. 

Vicepremierul irakian a spus ca prezenta in Romania a unei delegatii atat de numeroase dovedeste interesul Irakului pentru o colaborare cat mai buna cu statul roman si pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale.

“Usile sunt deschise pentru companiile romanesti in Irak pentru ca acestea sa participe la dezvoltarea infrastructurii din Irak in domenii precum industria sau constructiile. Proiectele vizeaza constructia de locuinte pentru cetatenii irakieni si, de asemenea, in domeniul invatamantului, pentru a construi aproape sase mii de scoli. Si in agricultura, si in sanatate, si in industrie avem nevoie de o participare activa a companiilor romanesti. Avem experienta cu companiile romanesti, care au o reputatie foarte buna si vrem sa fie de acum incolo in Irak”, a declarat Saleh al Mutlaq. 

Acordurile incheiate astazi reprezinta concretizarea dialogului romano-irakian prilejuit de vizita in Romania, din aceasta saptamana, a delegatiei conduse de viceprim-ministrul Republicii Irak.