Mai multi ministri demisionari in frunte cu SEVIL SHHAIDEH, CARMEN DAN si OLGUTA VASILESCU, si-au retras DEMISIILE! REACTIA GUVERNULUI

Mai multi ministri demisionari, printre care Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu, au trimis la Guvern cereri de retragere a demisiilor depuse saptamana trecuta, potrivit unor surse politice, informeaza Hotnews.ro.

UPDATE 3: Decizia unora dintre ministrii demisionari ai Guvernului Grindeanu de a-si retrage demisiile este catalogata drept “ilegala si ridicola” de catre fostul premier Victor Ponta, actual sef al Secretariatului General al Guvernului.

Acesta declarat, pentru Ziare.com, ca apropiatii taberei Grindeanu din PSD “sunt de o incompetenta incredibila” si “nu mai au oameni competenti care sa le citeasca legea”. “Ministrii si-au dat demisia pe 15 iunie, deci pana pe 30 sunt in functie – de altfel au si semnat (acte – n.red.) in continuare si pana acum.

Daca nu este un alt guvern pana pe 30, atunci discutam – atunci premierul face propuneri presedintelui pentru ministri interimari. Dar banuiesc ca PSD zice ca o sa aiba guvern pana pe 30, nu inteleg chestia asta. E ilegala si e si ridicola. De ce sa iti retragi, ca ei sunt in functii si acum? Ei asta au facut si pana acum, au semnat acte. Sunt de o incompetenta incredibila. Nu mai au oameni competenti care sa le citeasca legea. Dl Serban Nicolae, care e ‘de partea lor’, tocmai a zis acum ca este ilegal si se fac de ras. Deci nu doar eu zic”, a declarat Victor Ponta pentru sursa citata.

UPDATE 2Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a anuntat joi ca sunt 20 de cereri de retragere a demisiilor, insa toate sunt lipsite de obiect, intrucat, potrivit legii, s-a luat act de depunerea lor, iar demisiile sunt irevocabile. 

Alina Petrescu a explicat ca oricine citeste legea privind organizarea si functionarea guvernelor, intelege ca demisia, odata ce se prezinta public, devina irevocabila, “din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii”. “In momentul in care cabinetul si Secretariatul General al Guvernului dau un numar de inregistrare a acestor documente, intreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?”, a declarat Petrescu. “Acesti ministri demisionari au venit la munca, unii si-au delegat atributiile, dar in covarsitoarea lor majoritate ministrii au mers la munca si asta trebuie sa faca, mai ales dupa adoptarea motiunii de cenzura, pana la investirea noului guvern”, a mai spus Petrescu. 

UPDATE 1Pana la ora 10.30 si-au retras demisiile Sevil Shhaideh (PSD), vicepremier si ministru al Dezvoltarii, Mihai Tudose (PSD), ministrul economiei, Ana Birchall, ministrul pentru afaceri europene, Andreea Pastarnac (PSD), ministrul romanilor de pretutindeni. In continuare, ar putea si alti ministri sa-si retraga demisiile. Toma Petcu (ALDE), ministrul Energiei, nu si-a trimis inca cererea de retragere a demisiei, ci Adriana Petcu, ministrul Apelor. Toma Petcu urmeaza in cursul acestei zile sa transmita cererea catre Guvern.

STIRE INITIALA

In cererea sa, Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, arata ca isi retrage demisia “in vederea asigurarii stabilitatii Guvernului, precum si a gestionarii si indeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la indeplinirea procedurilor prevazute de art. 85 din Constitutiei”.

“Demisia subsemnatei a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest si in acest sens consider ca vacantarea functiei de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Motiunii de Cenzura in Monitorul Oficial in conditiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constitutie”, se mai arata in cererea depusa de Sevil Shhaideh.

Guvernul Grindeanu a fost demis miercuri in urma votarii in Parlament a motiunii de cenzura depuse de coalitia de guvernare PSD-ALDE.

Sursa foto: realitatea