MAI ne PREGATESTE pentru CUTREMUR

MAI a lansat luni, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, o campanie nationala de informare a populatiei intitulata “Nu tremur la cutremur” pentru a face cunoscute masurile si modul de comportare in cazul unui seism.

Specialistii cooptati in acest proiect sfatuiesc populatia sa aiba un kit minimal de urgenta care sa contina apa, alimente si medicamente.

“Este vorba despre un kit de urgenta care sa contina un rucsac plin cu articole de igiena, apa si alimente, trusa de prim ajutor, documente in fotocopii, articole de supravietuire — paturi, un briceag, lanterna, fluier”, a declarat Nicolae Cornea, seful IGSU, citat de Agerpres.

Secretarul de stat in MAI RAED ARAFAT a precizat ca noua campanie se va derula pe o perioada nedeterminata si consta in sapte spoturi care urmeaza a fi difuzate pe canalele media centrale si locale, in baza unor parteneriate ce urmeaza a fi incheiate.

Citeste si: DESPAGUBIRI IMPORTANTE platite de ASIGURATORI, in urma CUTREMURULUI de 5,7 grade din 2014

“La nivelul IGSU, inca de anul trecut am lucrat pentru a face un numar de spoturi care sa fie difuzate la televiziuni, internet, site-ul MAI, al Inspectoratelor situatiilor de urgenta si orice site care doreste sa transmita aceste informatii. Fiecare spot are 30 de secunde si care va intra in constientul populatiei daca se repeta de mai multe ori, asa cum sunt spoturile privind consumul de sare, dulciuri. (…) Grupul tinta al campaniei este intreaga populatie”, a spus Arafat.

El a adaugat ca recomandarile facute populatiei in aceasta campanie sunt cele care exista si pe plan international.

“Solutiile noastre sunt cele optime, corecte, recomandate si in Japonia si peste tot, pentru protectia celui mai mare numar posibil de persoane afectate de cutremur. Orice recomandare trebuie validata, admisa de institutiile de specialitate. Proviziile de alimente sunt recomandate a fi pentru 72 de ore. Important este sa ai in casa aceste provizii, trebuie apa suficienta, 4 litri, daca esti bolnav cardiac, diabetic — sa ai o rezerva de medicamente pentru o prima zi macar, aceasta este ideea. Recomandam acest lucru pentru ca in prima faza statul va fi extrem de ocupat cu salvarea de vieti”, a declarat Arafat.

Citeste si: ALERTA! CUTREMUR IN ROMANIA, CEL MAI MARE DIN 2015

RAED ARAFAT a aratat ca autoritatile pregatesc pentru urmatorii ani echipe speciale de cautare-salvare care sa poata interveni intr-o zona afectata de cutremur. Pompierii au deja o astfel de echipa acreditata international.

“Planul nostru la nivel de IGSU este ca in urmatorii 3-4 sa cream un numar de echipe de cautare-salvare (..) ca sa poata interveni operativ intr-o zona calamitata de un seism. Anul acesta ne asteptam ca primele sase echipe sa fie pregatite pentru a merge in alte judete. In cazul unui seism major, Bucurestiul nu este singur, este si tara si intentia noastra este sa ajungem la cel putin 20—25 de echipe de cautare-salvare din diferite judete, cu dotarea corespunzatoare si care sa se poata mobiliza imediat cand se intampla o asemenea situatie si sa ne concentram cu echipamente cu tot pentru a interveni in timp scurt, in cateva ore, unde sunt cladiri daramate. Pe partea de interventie medicala de urgenta eu cred ca din 2007 au fost evolutii majore pe parte de pregatire, dotare, interventie. Capacitatea a crescut, nu este suficienta situatia si nu dau o nota, continuam sa lucram pentru dezvoltare”, a explicat secretarul de stat in MAI.

Prezenti la evenimentul de lansare a campaniei “Nu tremur la cutremur”, reprezentanti ai MRDAP, Primariei Capitalei, Universitatii Tehnice de Constructii au subliniat necesitatea consolidarii imobilelor cu grad mare de risc seismic. Pana in prezent au fost consolidate mai multe spitale din Bucuresti — Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar, Spitalul Floreasca.

RAED ARAFAT a facut un apel public catre populatie sa coopereze cu autoritatile locale si sa isi dea acordul pentru inceperea lucrarilor de consolidare, acolo unde este cazul.

Spoturile campaniei au o durata de 30 secunde si cuprind mai multe faze in care un cutremur poate surprinde populatia — in locuinta, pe strada, la scoala sau in centrele comerciale. IGSU lucreaza si la o aplicatie pentru telefoanele mobile prin intermediul careia sa poata fi difuzate aceste informatii.

Sursa foto: facebook.com