MAI: VREMEA SEVERA din ultimele 24 de ore a afectat 12 judete

Din cauza vremii severe din ultimele 24 de ore, cele mai afectate judete au fost Cluj, Bacau, Braila, Buzau, Dambovita, Dolj, Galati, Iasi, Neamt, Tulcea, Vaslui si Vrancea, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, in prezent, mai sunt fara energie electrica noua localitati din judetele Dambovita, Galati si Iasi. Potrivit informarii de la Electrica, in toate aceste localitati se lucreaza pentru remedierea defectiunilor.

Purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca, in ultimele 24 de ore, 70 de persoane, care au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta, au fost salvate de efectivele MAI si ale Serviciului de ambulanta, cu sprijinul autoritatilor locale.

Citeste si: INFOTRAFIC: CIRCULATIE AGLOMERATA intre Busteni si Sinaia. Pe autostrada A2 sunt SULURI DE ZAPADA, din cauza vantului

De asemenea, conditiile meteorologice au permis executarea a 11 misiuni aero-medicale, 13 persoane fiind transportate catre unitatile spitalicesti.

“Cele mai multe misiuni au fost efectuate prin Punctul de operare aero-medicala Iasi, cinci femei insarcinate, o persoana cu accident vascular cerebral si un adult cu dureri abdominale. Un elicopter de capacitate mare a efectuat o misiune in Insula Mare a Brailei, pentru a transporta doua persoane care au avut nevoie urgenta de asistenta medicala. De la Magureni, judetul Galati, au fost preluati si dusi la Braila doi adulti cu probleme medicale. O aeronava de la Punctul de Operare Aero-medicala Bucuresti a preluat un copil din judetul Ialomita si l-a adus la Bucuresti. De la Craiova, a fost adus, de asemenea, la Bucuresti, un adult cu probleme cardiace”, a precizat Dajbog.

Oficialul MAI a relevat ca, in aceste zile, Inspectoratul General de Aviatie are pregatite 12 aeronave care vor putea efectua misiuni aero-medicale, “daca starea vremii va permite”.

Totodata, Monica Dajbog a precizat ca, la acest moment, peste 14.500 de politisti, 5.000 de pompieri, 6.800 de jandarmi si peste 3.000 de politisti de frontiera “sunt la datorie”.

Ea a amintit ca, de Revelion, in toata tara sunt programate peste 200 de spectacole in aer liber si evenimente publice, unde se asteapta participarea a peste 600.000 de persoane.

“In acest context, recomandam populatiei sa utilizeze numai obiecte pirotehnice permise de legislatia in vigoare, comercializate de persoane juridice autorizate, in locuri special amenajate. Acestea se pot folosi doar in spatii deschise, la distanta de materialele combustibile sau inflamabile”, a spus Dajbog.

Purtatorul de cuvant al MAI a mai aratat ca, avand in vedere ca cea mai mare parte a misiunilor angajatilor Ministerului Afacerilor Interne se desfasoara in aceasta perioada in strada, au fost luate masuri pentru adaptarea la conditiile meteorologice, astfel incat angajatii sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta pentru propria sanatate.

De asemenea, Monica Dajbog a subliniat ca, in toata perioada de sarbatori, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne functioneaza permanent Centrul National de Coordonare Integrata a Interventiilor, sub comanda viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

“In Centrul National de Coordonare sunt gestionate toate situatiile de urgenta care pot aparea in aceasta perioada, inclusiv cele generate de vremea nefavorabila”, a mai precizat Dajbog.

Sursa foto: stirileprotv.ro