MAIOR despre oficialii ROMANI interzisi in RUSIA: Trebuie gandite niste CONTRAMASURI

Interzicerea unui numar de 89 de persoane, dintre care cinci romani, de a intra in Rusia face parte din noul razboi rece, iar Romania ar trebui sa analizeze posibilitatea adoptarii unor contramasuri, daca acestea se impun, a afirmat noul ambasador roman in SUA, GEORGE MAIOR, fost director al SRI.

“Este un aspect legat de acest tip de nou razboi rece, care se manifesta si prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil ca se ajunge si la asemenea gesturi intr-un moment in care securitatea internationala si regionala este pusa sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baza rationala a raporturilor dintre zona euro-atlantica si Rusia. Probabil este vorba si de un aspect simbolic, de propaganda”, a spus, la Digi 24, GEORGE MAIOR, fost director al Serviciului Roman de Informatii (SRI).

CITESTE SI: SOC ADRIAN CIOROIANU si alti patru oficiali ROMANI, INTERZISI in RUSIA. UPDATE 

Intrebat daca Romania ar trebui sa aiba o reactie, GEORGE MAIOR a aratat ca, din punctul sau de vedere, situatia ar trebui analizata, inclusiv legat de posibilitatea unor contramasuri, daca acestea se impun. GEORGE MAIOR a precizat ca este opinia sa personala si ca nu stie daca Guvernul sau o alta autoritate se gandeste la acest lucru.

GEORGE MAIOR a apreciat totodata ca tensiunile in regiune vor continua, deoarece mentinerea instabilitatii in estul Ucrainei face parte din abordarea politico-strategica a Rusiei pentru a-si impune punctul de vedere in negocierile interne constitutionale ale Ucrainei, fiind nevoie de o reactie mai robusta din partea Uniunii Europene si NATO pe plan economic si inclusiv militar.

CITESTE SI: CIOROIANU, despre LISTA NEAGRA a RUSIEI: Singura SOLUTIE pentru depasirea CRIZELOR ramane DIALOGUL 

GEORGE MAIOR a adaugat ca este de asteptat sa creasca si influenta Rusiei in interiorul Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic si economic, o zona-tampon intre vest si est, pentru a bloca apropierea Moldovei de Uniunea Europeana.

Fostul consilier prezidential IULIAN CHIFU a prezentat o lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, EUGEN TOMAC, GHEORGHE HATEGAN, ADRIAN CIOROIANU si LIVIU CHONDON.

Sursa foto: jurnalul.ro