Majoritatea cazurilor de CANCER, produse de stilul de viata gresit (studiu)

Cea mai mare parte a cazurilor de CANCER ar putea fi EVITATE, se arata intr-un nou studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat in revista Nature. FACTORII DE MEDIU si STILUL DE VIATA AL PACIENTILOR constituie principala origine a maladiei, printre celelalte cauze numarandu-se TOXINELE, EXPUNEREA LA RAZELE SOLARE si OBICEIURILE ALIMENTARE. Mult in urma acestor elemente se afla factorii pur genetici, relateaza joi 7sur7, citat de Agerpres.

De majoritatea cazurilor de CANCER se face vinovat un stil de viata gresit. Regimurile alimentare, expunerea la razele UV, fumatul si bolile joaca un rol mult mai important decat mostenirea genetica atat de des invocata. Studiul merge si mai departe, afirmand ca, prin eliminarea acestor factori “declansatori” ai cancerului, s-ar putea evita pana la 90% din cazuri. De mentionat insa ca simpla renuntare la fumat, adoptarea unui regim alimentar sanatos pentru a avea o greutate corporala in limite normale si consumarea cu moderatie a alcoolului nu exclud aparitia unui cancer, dar scad semnificativ riscurile.

Tumorile hepatice ocupă locul 6 mondial în clasificarea patologiilor oncologice. În Europa afecteaza aproximativ 10/1000 de persoane de sex masculin si 2/1000 din cele de sex feminin. In Statele Unite ale Americii se estimeaza ca in jur de 25.000 de barbati si 11.000 de femei se imbolnavesc anual de cancer hepatic. Decesele provocate de aceste boli sunt de aproximativ 19.000 si respectiv 9.000 de persoane/an.

Cancer ficat (hepatic) reprezinta o patologie tumorala reprezentata in mai mult de 90% dintre situatii, de carcinomul hepatocelular, si, mai rar, de carcinom fibrolamelar, colangiocarcinom, angiosarcom sau hemangiosarcom.

Concluziile noului studiu sunt absolut contrare rezultatelor unei alte cercetari efectuate anterior, tot in cursul anului 2015, care sustinea ca tipurile de cancer sunt doar consecinta unei oarecare lipse de noroc si ca masurile de prevenire au un impact foarte scazut. Cercetarea afirma ca majoritatea cancerelor sunt cauzate de “derapaje” ale ADN-ului in timpul imbatranirii si al diviziunii celulelor.

CITESTE SI: 6 OBICEIURI ZILNICE CARE SUNT LA FEL DE DAUNATOARE CA FUMATUL

Noul studiu a luat in considerare aceleasi date stiintifice, dar, in mod paradoxal, a ajuns la concluzia contrara. Dr Ysuf Hannun de la Universitatea Stony Brook din New York arata ca norocul (sau mai degraba nenorocul) are un rol in dezvoltarea unui eventual cancer, dar ca factorii de mediu si stilul de viata al persoanei sunt determinante in declansarea acestei dezvoltari a bolii. El apreciaza prin urmare ca obiceiurile alimentare, fumatul, expunerea la soare, la virusi, la poluare si la alti factori necunoscuti inca influenteaza din plin parcursul unui viitor bolnav.

Aceasta teorie sugereaza ca fiecare are un rol de jucat in propria sanatate, orice om avand interesul sa incerce sa limiteze pe cat posibil propriile riscuri, stiind ca eforturile lui vor avea un impact pozitiv. Asadar, vina pentru cancer nu mai poate fi atribuita doar geneticii: potrivit specialistului in oncologie mentionat, numai o parte infima din cazurile de cancer pot fi imputate exclusiv factorilor genetici si ereditari. “Aceste rezultate au o importanta capitala in strategia de prevenire a cancerului, precum si pentru cercetare si sanatatea publica”, incheie el.

Sursa foto: sanatatebzi