Majoritatea romanilor cred ca STATUL creeaza MAI MULTE PROBLEME decat rezolva

Aproape 85 la suta dintre romani cred ca statul creeaza mai multe probleme decat rezolva, iar 77,4 la suta considera ca acesta este cel mai prost administrator, majoritatea fiind de parere ca autoritatile cheltuiesc prea putin cu sanatatea, sistemul de pensii, invatamantul si asigurarile pentru somaj, potrivit unei anchete sociale care a fost realizata de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV) al Academiei Romane.

Studiul a avut drept tema perspectiva opiniei publice asupra politicilor sociale din Romania. Cercetarea s-a focalizat pe atitudinile și evaluarile populatiei privind rolul social al statului, suportul pentru cheltuielile publice sociale și optiunile privind organizarea sistemelor de asigurari sociale in sistem public sau privat.

Principala concluzie a cercetarii este aceea ca exista un consens larg in privinta unui rol mai activ al statului in redistribuirea resurselor catre cei care au nevoi mai mari, in managementul riscurilor sociale și in sporirea incluziunii sociale.

Potrivit autorilor cercetarii, in opinia publica romaneasca exista o sustinere puternica (78-90 la suta acord total sau acord) pentru politici sociale care sa asigure: locuri de munca (pentru fiecare), un nivel de trai decent pentru șomeri și un venit minim garantat pentru cei nevoiași, precum și reducerea inegalitatilor economice. Caracteristicile demografice, sociale și economice la nivel individual au un impact slab asupra variatiei optiunilor cu privire la rolul statului in acest sens.

Daca in privinta rolului social al statului se observa consens social, opinia publica este divizata cu privire la cheltuielile cu AJUTOARELE SOCIALE. Ceva mai mult de jumatate dintre romani (52,8 la suta acord total și acord) cred ca statul ar trebui sa cheltuiasca mai putin cu AJUTOARELE SOCIALE. Cetatenii au o viziune critica asupra CAPACITATII ADMINISTRATIVE a statului roman. Cei mai multi cred ca statul “este CEL MAI PROST ADMINISTRATOR” (77,4 la suta acord total și acord) și “creeaza MAI MULTE PROBLEME decat rezolva” (84,2 la suta acord total și acord).

Citeste si: DREPTURILE SOCIALE ale romanilor care nu-si platesc TAXELE si IMPOZITELE vor fi SUSPENDATE

In contextul dezbaterilor privind reforma sistemelor de ASIGURARI SOCIALE, exista un curent majoritar in opinia publica favorabil mentinerii acestora in intregime in sistemul public: 62 la suta in cazul asigurarilor pentru somaj, 57 la suta pentru sistemul de pensii si 55 la suta pentru sistemul de sanatate.

Segmente minoritare semnificative ale populatiei sustin un sistem mixt de ASIGURARI SOCIALE, in principal public, secundar privat (intre 18-23 la suta) sau in principal privat, secundar public (11-12 la suta). Exista si un curent minoritar de opinie (8-9 la suta) favorabil privatizarii integrale a sistemelor de ASIGURARI SOCIALE.

Totodata, cercetarea arata ca exista un consens social in evaluarea critica a cheltuielilor publice sociale (70-90 la suta) in mai multe domenii. Segmente largi ale opiniei publice considera ca statul cheltuieste prea putin cu SANATATEA (89 la suta), SISTEMUL DE PENSII (83 la suta), SISTEMUL DE INVATAMANT (83 la suta), CONSTRUCTIA DE LOCUINTE (82,5 la suta), ASISTENTA SOCIALA (75 la suta) si ASIGURARILE PENTRU SOMAJ (69,5 la suta).

Astfel, aproape 89 la suta dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin pentru SPITALE, categorie urmata de programele de preventie a bolilor (87 la suta), MEDICAMENTELE COMPENSATE (87 la suta), si de programele de vaccinare a populatiei (76 la suta). Pentru salariile medicilor si personalului medical, 72 la suta dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin, 18 la suta cam cat trebuie si 9,5 la suta prea mult. In privinta medicilor de familie, 61 la suta dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin, 25 la suta cam cat trebuie si 13 la suta prea mult.

Dintre componentele sistemului de invatamant, cei mai multi dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin cu CRESELE SI GRADINITELE (77-78 la suta), iar aproximativ 20 la suta cam cat trebuie. In privinta scolilor generale si liceelor, 76,5 la suta dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin, iar 21 la suta cam cat trebuie. Pentru SALARIILE PROFESORILOR, aproape 76 la suta dintre romani cred ca se cheltuieste prea putin, aproximativ 18 la suta cam cat trebuie si aproximativ sapte la suta prea mult. Suportul pentru cheltuielile aferente universitatilor si facultatilor de stat este cel mai redus: 66 la suta dintre cetateni cred ca se cheltuieste prea putin, 28 la suta cam cat trebuie si 5,5 la suta prea mult.

Dintre diferitele prestatii si servicii de asistenta sociala, romanii cred ca statul cheltuieste prea putin cu ALOCATIILE PENTRU COPII (90 la suta), centrele pentru bolnavii neuropsihici (88 la suta) si centrele de plasament pentru copii abandonati (87 la suta). La polul opus, doar 66 la suta dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin cu AJUTOARELE SOCIALE (venitul minim garantat).

Citeste si: Beneficiarii de ajutoare sociale din Sectorul 6 vor presta munca in folosul comunitatii in trei cartiere

Potrivit autorilor studiului, aprecierile practice asupra volumul de resurse alocate de stat politicilor sociale nu sunt percepute la fel de coerent. “De pilda, 44 la suta dintre cei care afirma ca statul cheltuieste prea putin cu AJUTOARELE SOCIALE sunt de acord si cu ideea ca statul ar trebui sa cheltuiasca mai putin cu aceleasi AJUTOARE SOCIALE. Oamenii par mai degraba tentati sa se comporte ca si cum ar avea doua sisteme diferite de referinta in judecatile lor si nu ar pune in legatura politica fiscala cu resursele alocate politicilor sociale. Exista, in plus, o discordanta intre asteptarile sociale si felul in care s-au facut politicile sociale sub diferite guvernari”, spun cei care au realizat cercetarea.

Ancheta sociologica a fost realizata pe un esantion cu un volum de 1.227 de subiecti, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Culegerea de date a avut loc in anul 2013. La un grad de incredere de 95 la suta, marja de eroare la nivelul intregului esantion este de ±2,8 la suta.

Ancheta sociologica este o componenta a proiectului Activ — Incluziv — Eficient, derulat de un consortiu format din ICCV, Asociatia Catalactica, Holt Romania si Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”, finantat de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

Sursa foto: realitatea.net