Malala Yousafzai si Kailash Satyarthi au castigat premiul Nobel pentru Pace pe 2014

Premiul Nobel pentru Pace are, in acest an, doi castigatori. Este vorba despre pakistaneza Malala Yousafzai si indianul Kailash Satyarthi. Malala este o tanara pakistaneza care a supravietuit unui atentat comis de talibani.

Daca adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebra in intreaga lume deja, o carte a ei a fost tradusa si in Romania – a fost si anul trecut in carti pentru un Nobel pentru Pace, despre indian se stiu putine lucruri. „Kailash Satyarthi a dat dovada de un mare curaj personal si a condus demonstratii pasnice militand impotriva exploatarii copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, care acorda Nobelul pentru Pace.

“Copiii trebuie sa mearga la scoala si sa nu fie exploatati financiar”, a declarat presedintele Comitetul Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Oponenta a talibanilor, imaginea luptei pentru dreptul fetelor la educatie, Malala Youzafsai, in varsta de 17 ani, este de departe cel mai tanar laureat din cei 114 ani de istorie Nobel.

Mondo News iti recomanda si: Patrick Modiano (Franta) a castigat premiul Nobel pentru Literatura pe 2014

De mai multi ani, Malala militeaza pentru dreptul la educatie al fetelor, ceea ce a facut-o sa devina tinta unei tentative de asasinat in urma cu doi ani, pe 9 octombrie 2012.

Mai putin cunoscut publicului larg, si considerabil mai in varsta la cei 60 de ani ai sai, Kailash Satyarthi a condus proteste fata de exploatarea copiilor, toate non-violente, “in traditia Gandhi”, dupa cum subliniaza Comitetul Nobel.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, una dintre cele mai prestigioase distinctii din lume, va fi anuntat astazi la Oslo. Anul acesta au fost 278 de nominalizari, un numar record. Papa Francisc, fostul agent secret american Edward Snowden sau publicatia ruseasca „Novaia Gazeta” au cele mai mari sanse, sustin casele de pariuri.

Papa Francisc era favorit la casele de pariuri din Marea Britanie. Daca va castiga, va deveni primul suveran pontif care primeste premiul Nobel pentru Pace. in cele 18 luni de pontificat, a reusit sa schimbe faca schimbari importante in Biserica Catolica, a adus in discutie subiecte considerate pana atunci tabu si a fost laudat pentru modestia de care a dat dovada si pentru grija fata de saraci. in varsta de 77 de ani, pontiful argentinian a fost nominalizat chiar de catre Congresul din tara sa natala pentru rolul in mentinerea pacii.

Citeste si: Un CERCETATOR ROMAN, printre castigatorii PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014

Pe locul doi in topul pariorilor figura fostul angajat NSA, Edward Snowden. Dezvaluirile sale despre programe secrete de supraveghere electronica au declansat o discutie globala despre libertati personale si au pus numeroase guverne intr-o lumina proasta. Nominalizarea a fost facuta de doi politicieni din Norvegia, care au spus ca nu aproba neaparat gestul lui Edward Snowden, dar ca dezbaterile lansate de aceste divulgari au contribuit la pacea si stabilitatea globala. Momentan, fostul analist a obtinut azil in Rusia, deoarece in Statele Unite risca 30 de ani de inchisoare.

„Nu am vrut sa ma imbogatesc. Nu am vrut sa vand secrete americane. Nu am fost in parteneriat cu vreun guvern strain pentru a-mi garanta securitatea”, declara el.

O nominalizare inedita, dar cu sanse de castig, a fost publicatia ruseasca „Novaia Gazeta”, cunoscuta pentru criticile acerbe aduse Kremlinului si lui Vladimir Putin. Patru dintre jurnalistii sai, printre care si Anna Politkovskaia, au fost omorati din 2001 pana acum.

Daca va castiga, „Novaia Gazeta”, ar fi prima publicatia laureata a premiului Nobel pentru Pace. Coincidenta sau nu, ziarul a fost infiintat in 1990 de Mihail Gorbaciov, din banii obtinuti la castigarea premiului sau Nobel pentru Pace.

Dmitri Muradov, redactor-sef Novaia Gazeta: „O sa fim considerati tradatori pentru ca sustinem pacea? Cel mai probabil. Dar nu ne temem, acordati-ne premiul!”

Printre cei care au castigat acest premiu se afla nume celebre precum Maica Tereza, Martin Luther King Junior sau Lech Walesa.