MALI: Cei peste 150 de OSTATICI au fost ELIBERATI. ONU raporteaza 27 de MORTI. Atentatul, revendicat de un grup afiliat Al-Qaida UPDATE

LUARE de OSTATICI. Un HOTEL de LUX, cu 190 de camere, din capitala BAMAKO, MALI, se afla sub asediu, dupa ce mai multi JIHADISTI INARMATI au patruns cu forta in incinta si au tras mai multe FOCURI de ARMA pe holurile cladirii. Potrivit martorilor citati de presa straina, au avut loc si mai multe explozii. Trei PERSOANE au fost UCISE.

UPDATE 20:17: Un grup islamist african, afiliat retelei Al-Qaida, a revendicat atacul, relateaza Reuters.

UPDATE 18:54: Potrivit Reuters, care citeaza surse din cadrul fortelor de securitate, doi dintre atacatori au fost ucisi. Rapoarte anterioare vorbeau de 3 atacatori in total, pe cand numarele inaintate de martori variaza pana la 10.

Proprietarul Radisson a remis un comunicat in care isi exprima regretele pentru ce s-a intamplat la hotel.

“Vreau sa imi exprim grija pentru toti oaspetii si angajatii afectati de groaznicele evenimente care se intampla azi la Radisson Blu Bamoko, in Mali. Vorbesc in numele intregului grup Carlson Rezidor Hotel cand spun ca toate gandurile noastre sunt cu familiile, colegii si prietenii celor afectati”, se arata in mesajul lui Wolfgang M Neumann, CEO al Redizor, compania americana care detine hotelul.
Un oficial ONU anunta ca personalul organizatiei prezent la fata locului a raportat 27 de cadavre la hotelul Radisson din Bamako. Oficialul citat de The Telegraph a vrut sa preiceze insa ca informatia este inca preliminara si la hotel continua cautarile.

Personalul ONU a raportat ca au fost vazute 12 cadavre la subsolul hotelului si alte 15 la etajul al doilea.

UPDATE 17.45  MISIUNEA A LUAT SFARSIT.  18 OAMENI MORTI au fost DESCOPERITI IN HOTEL. Un belgian a fost ucis, a anuntat vineri parlamentul comunitatii francofone din Belgia. Acest inalt functionar din parlamentul Federatiei Vallonia-Bruxelles “era in misiune la Bamako in cadrul unei conventii de colaborare de francofonie parlamentara pentru trei zile”, a declarat sursa citata.

 Numerosi straini s-au aflat printre ostaticii de la hotel, cel putin 7 nationalitati, au anuntat reprezentantii grupului hotelier, citati de AFP.

 FORTELE SPECIALE AMERICANE au oferit asistenta in eforturile de eliberare a ostaticilor, anunta CNN, preluat de Reuters.

UPDATE 17.30 O grupare jihadista africana, AL-MOURABITOUN, AFILIATA AL-QAEDA, a REVENDICAT RESPONSABILITATEA ATACULUI SI LUARII DE OSTATICI de la hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, transmite Reuters.

Al-Mourabitoun, o grupare din nordul Mali, formata mai ales din tuaregi si arabi, a postat un mesaj pe Twitter in care afirma ca se afla in spatele atacului asupra hotelului Radisson din Bamako. Revendicarea nu a putut fi verificata deocamdata. 

Conform grupul Rezidor, proprietarul hotelului, 125 de clienti si 13 angajati ai Radisson sunt in continuare tinuti ostatici de indivizi inarmati.

Anterior, televiziunea din Mali a anuntat ca, din cele 170 de persoane—140 clienti si 30 sunt angajati ai hotelului — luate ostatice, au fost eliberate 80. Conform autoritatilor locale, trei ostatici au fost ucisi.

Franta a anuntat ca a trimis la Bamako o unitate de elita a jandarmilor, iar Pentagonul a declarat ca trupele speciale americane le ajuta pe cele maliene sa ‘adaposteasca civilii’, in timp ce acestea din urma continua asaltul.

UPDATE 14.00 Optzeci de OSTATICI au fost ELIBERATI vineri din hotelul Radisson situat in centrul BAMAKO, capitala Mali, transmite televiziunea publica din aceasta tara, relateaza AFP.

UPDATE 12.55: Nu exista informatii legate de prezenta unor cetateni romani la hotelul Radisson din Bamako, unde are loc un atac terorist, afirma ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE), intr-un comunicat remis presei.

“Ambasada Romaniei la Dakar, care asigura reprezentarea diplomatica si consulara a Romaniei in Mali, a intreprins in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile locale competente pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la acest incident si pentru a verifica daca au fost afectati cetateni romani. Pana in acest moment nu exista informatii in acest sens”, potrivit sursei citate.

Misiunea diplomatica romana a contactat consulul onorific al Romaniei la Bamako, in Mali, in vederea urgentarii obtinerii de informatii. “Verificarile sunt in curs, actiunile fiind in plina desfasurare”, adauga MAE. Atat Ambasada Romaniei la Dakar, cat si Consulatul Onorific al Romaniei in Mali se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara necesara, se mai arata in comunicatul citat.

UPDATE 12.20: Conform agentiilor de presa internationale, ATACATORII ii ELIBEREAZA pe OSTATICII care stiu sa recite versete din CORAN, o dovada clara a faptului ca ATENTATORII sunt jihadisti!

UPDATE 12.10: TURKISH AIRLINES a anuntat ca in hotel se afla sase angajati ai companiei.

UPDATE 11.55: Conform unor surse citate de Huffington Post, cei doi atacatori ISLAMISTI au luat OSTATICI aproximativ 170 de oameni, dintre care 140 SUNT TURISTI. ATACATORII, inarmati cu mai multe ARME AUTOMATE, s-au baricadat la etajul al saptelea al stabilimentului de lux din capitala statului MALI.

Potrivit primelor informatii, este vorba despre un HOTELUL de LUX  “RADISSON BLU” din BAMAKO plin cu TURISTI STRAINI. Trei OAMENI au fost UCISI si alti cativa au fost luati ostatici. Persoanele inarmate sunt JIHADISTI, conform unor surse citate de ibtimes. Ambasada SUA confirma atacul si ii roaga pe cetatenii americani aflati in BAMAKO sa nu iasa din locuinte.

CITESTE SI: ATENTATE PARIS: RAIDURI IN BRUXELLES PENTRU A PRINDE APROPIATII UNUIA DINTRE ATENTATORII SINUCIGASI

Potrivit unor martori citati de AFP, atacatorii ar fi coborat dintr-un vehicul diplomatic si, in prezent, acestia s-ar deplasa “in liniste” prin hotel.

Sursa foto: bbc