Mananca sanatos de Craciun! Iti oferim cateva sugestii

De Craciun, mesele copioase sunt o traditie in casele romanilor. Friptura din belsug, sarmalele, cozonacii deliciosi, piftia si celebrul sorici fac parte din meniul oricarui roman. Din pacate, de foarte multe ori se ajunge la probleme digestive din cauza modului de preparare si a consumului necontrolat de bunatati.

Trebuie sa stiti ca exista o alternativa sanatoasa pentru pregatirea acestor minunate produse.

Astfel, in cazul vestitelor sarmale, este bine sa le inveliti in cat mai multa varza. Aceasta va ajuta sa digerati mai bine carnea de porc! Nu uitati de ardeiul iute cel care distruge surplusul de grasimi, intensificand arderile.

Feriti-va sa pregatiti friptura la gratar la foc direct. O alta modalitate sanatoasa de prepare a fripturii este la cuptor cu vin. Evitati alimentele amidonoase in general (orez, cartofi, paine), care nu fac deloc casa buna cu produsele din carne.

Pe masa vor exista obligatoriu legume pregatite la abur sau la gratar (broccoli, conopida, varza de bruxelles etc), salata verde cu dressing de ulei de masline extravirgin presat la rece si lamaie, care trebuie sa insoteasca felurile de mancare cu carne.

“Acreala”, cum i se spune in popor muraturii(gogonele, castraveti, conopida, varza, pepene verde la saramura sau la otet), nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Va ajuta la pofta de mancare, dar si la o digestie mai buna.

Daca va place cozonacul, ar fi bine sa il faceti in casa si sa il mancati intre mese.

Si daca ati scapat de problemele cauzate de alimentatia haotica, nu uitati ca nici alcoolul in cantitati mari nu e benefic pentru organism. Multi dintre romani inca mai confunda o mare sarbatoare cu un dezmat bahic. Asadar, consumati de Craciun un pahar de vin rosu sau alb, dupa gust, de preferat dupa friptura. Puteti sa mai incercati alte cateva pahare, alaturi de familie sau prieteni, cu doua conditii: sa fie acelasi alcool si sa va puteti opri cand ameteala devine accentuata.

“Tariile” sunt si ele binevenite, in cantitati mici, dar doar dupa masa. Spre exemplu, 50-100 mililitri de tuica de prune iti vor pune digestia la treaba foarte rapid.

Evident, trebuie sa va hidratati la fel cum o faceti intr-o zi torida de vara. Si nu  cu bere cum inca eronat mai cred unii barbati. Explicatia e simpla. Fiind vorba de alcool, acesta deshidrateaza, chiar daca nu imediat. Apa din bere iti va circula prin vene, insa alcoolul o va consuma. De aici si durerile mari de cap pe care le sufera, de multe ori, cei ce se imbata cu bere. Asa-zisa mahmureala nu e nimic altceva decat o deshidratare agresiva.

Si daca reusiti sa va feriti de necazurile alimentare in perioada Craciunului, ar fi minunat ca la masa, langa voi, sa fie cele mai dragi persoane. O masa nu e suficient de sanatoasa, daca nu exista voie buna!