MANASTIREA DRAGOMIRNA a castigat PREMIUL PUBLICULUI la competitia organizata de Uniunea Europeana

Proiectul de restaurare a frescelor de la MANASTIREA DRAGOMIRNA a primit PREMIUL PUBLICULUI in cadrului unui vot online cu peste 10.000 de participanti, care a fost organizat inainte de ceremonia de acordare a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural “Europa Nostra 2014”.

Proiectul, care este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013 (Regio), a castigat Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural “Europa Nostra 2014” la categoria “Conservare”.

Castigatorii Premiului “Europa Nostra 2014” au fost onorati luni, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Viena. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si tenorul Placido Domingo, presedintele Europa Nostra, au inmanat premiile celor 27 de castigatori reuniti in capitala Austriei, la Burgtheater.

Cei doi au dezvaluit numele celor sase laureati ai Marelui Premiu, precum si al castigatorului PREMIULUI PUBLICULUI, ales prin vot online dintre proiectele castigatoare ale editiei din acest an. Ceremonia a avut loc in fata unui public format din aproximativ 1.000 de persoane si a fost organizata sub patronajul presedintelui federal al Austriei, Heinz Fischer.

Peste 10.000 de persoane au votat pentru PREMIUL PUBLICULUI si au ales dintre cei 27 de laureati prin intermediul unui sondaj online pe pagina de internet Europa Nostra.

Citeste si: Frescele Bisericii Dragomirna pot fi votate online pentru Premiul Publicului

Proiectul de restaurare a frescelor de la MANASTIREA DRAGOMIRNA este unul dintre cele sase care au primit Marele Premiu, in cadrul celor patru categorii evaluate pentru Premiile “Europa Nostra 2014”. Este vorba despre conservare, cercetare, contributii exemplare si educatie, formare si sensibilizare. Cei sase laureati au fost selectati de un juriu independent format din experti.

Din comentariile privind proiectul de la MANASTIREA DRAGOMIRNA, rezulta ca juriul a fost impresionat de nivelul inalt de profesionalism de care s-a dat dovada in procesul complex de restaurare si conservare a acestei imense opere de arta, care acopera aproximativ 900 de metri patrati de suprafata murala. Lucrarile s-au desfasurat in situ, intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Din echipa de conservare au facut parte 50 de profesionisti si studenti din diferite tari, sub conducerea unui expert roman. Restauratorii au urmarit si respectat tehnicile originale, folosind materiale naturale, traditionale si reversibile, iar patina originala si starea de spirit transmisa de aceste fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.

Citeste si: Manastirea Dragomirna, printre castigatorii din 2014 ai premiilor UE pentru patrimoniu cultural

Cei 27 de castigatori ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural – Premiile Europa Nostra 2014 au fost selectati din 160 de proiecte nominalizate, provenind din 30 de tari. Jurii de specialitate alcatuite din experti independenti evalueaza proiectele nominalizate si selecteaza castigatorii in cadrul celor patru categorii mentionate mai sus. Cei 27 de castigatori primesc o placheta sau un trofeu. Fiecare dintre cei sase castigatori ai Marelui Premiu primeste, in plus, cate 10.000 de euro.

Sursa foto: manastireadragomirna.ro.