Manastirea Dragomirna, printre castigatorii din 2014 ai premiilor UE pentru patrimoniu cultural

Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat castigatorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniu cultural – Premiile Europa Nostra, au anuntat joi reprezentantii Comisiei Europene din Romania.

Unul dintre castigatorii premiilor de la categoria “conservare” este proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Manastirea Dragomirna, din judetul Suceava.

Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de tari, au avut realizari remarcabile in patru domenii: conservare, cercetare, contributii exemplare, precum si educatie, formare si sensibilizarea publicului, potrivit surselor citate.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Teatrul Imperial (Burgtheater) din Viena, sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si tenorul Plácido Domingo, presedinte al Europa Nostra, vor inmana impreuna premiile.

Sase dintre castigatori vor primi titulatura de laureati ai Marelui Premiu, fiind recompensati cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, in urma votului online organizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelentei in activitatile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmareste sa promoveze o inalta calitate a competentelor si standardelor de conservare.

Citeste si: VACANTE LA TARA 2014: O noua editie a programului de turism rural, lansata in 23 martie. Vezi preturile

„As dori sa felicit calduros castigatorii din acest an si echipele lor, care, prin pasiunea si devotamentul de care au dat dovada, au constituit o adevarata sursa de inspiratie. Patrimoniul Europei este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le avem. El creeaza punti intre trecut si prezent, promoveaza cresterea economica, favorizeaza incluziunea sociala si stimuleaza turismul. Insa multe dintre aceste opere de arta si ingeniozitate umana, care au transmis frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce in ce mai fragile. Supravietuirea lor depinde de investitiile pe termen lung in conservare si intretinere. Sunt incantata de faptul ca noul nostru program Europa creativa va continua sa sprijine acest premiu, precum si multe alte initiative transnationale, si ca patrimoniul cultural va continua sa beneficieze de fonduri substantiale din partea UE, din diferite surse, inclusiv din fondurile regionale si de cercetare”, a afirmat comisarul Vassiliou.

„Realizarile din acest an demonstreaza ca, in pofida unei situatii economice dificile, proiectele de patrimoniu pot mobiliza talente si pasiuni, obtinand sprijin din surse publice si private. Gratie priceperii, angajamentului si generozitatii acestor persoane, numeroase situri istorice au fost readuse la viata, infrumusetand si imbogatind vietile multora dintre noi. Sper ca parteneriatul nostru cu Comisia Europeana sa devina mai rezistent si sa aiba un impact mai mare, raspandind si mai departe excelenta europeana in domeniul patrimoniului”, a adaugat Placido Domingo.

Castigatorii din acest an ai concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra” se alatura celor 360 laureati recunoscuti de Comisia Europeana si Europa Nostra incepand cu 2002. Juriile de specialisti independenti din intreaga Europa evalueaza proiectele nominalizate in cele patru categorii: conservare; cercetare; contributii exemplare; educatie, formare si sensibilizare a publicului. Toti castigatorii primesc o placheta sau un trofeu. Fiecare dintre cei sase castigatori ai „marelui premiu” primeste, in plus, cate 10.000 de euro.

Premiile sunt sustinute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro in cofinantarea proiectelor de patrimoniu intre 2007 si 2013. Exista si alte programe UE care au oferit sprijin in aceeasi perioada.

Noul program Europa Creativa , cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani (cu 9 la suta mai mare decat in anii precedenti) va continua sa sprijine proiectele de cooperare transnationala in domeniul patrimoniului.

Sursa foto: manastireadragomirna.ro.