MANIFEST PNL pentru PARLAMENTUL EUROPEAN 2014: Programul complet al proiectelor propuse de liberali

Liberalii sunt EuroCampionii Romaniei. Sunt singura echipa care asigura continuitate pentru realizarea proiectelor europene in beneficiul romanilor.

Acesta este programul lor pentru mandatul urmator in Parlamentul Europei.

Planul de actiune al europarlamentarilor liberali pentru noul mandat 2014-2019

Cele mai multe legi aplicate in Romania sunt decise in Parlamentul European, care modeleaza viata a 500 de milioane de oameni. Dintre ei, 20 de milioane sunt romani. Pentru ca viata noastra sa fie mai buna este nevoie de legi bune, facute de oameni politici competenti, cu experienta in cadrul mecanismelor europene de decizie si care au curajul sa schimbe lumea in care traim.

Europa este in fata unor decizii istorice pentru viitorul ei politic si economic intr-o lume care isi reasaza centrele de putere. Alegerile europarlamentare de acum inseamna Romania si Europa de maine. Iar votul de acum ne va intari sau ne va slabi vocea in corul natiunilor europene.

Romania europeana inseamna cetateni care traiesc in bunastare. Pentru asta Romania a aderat in 2007 la Uniunea Europeana. Romanii au ales atunci calea unei tari moderne, cu oameni liberi, demni, egali in drepturi cu oricare alti europeni.

Astazi, Romania si Europa au nevoie de incredere in viitor, de o viziune clara si unitara. Trebuie sa ofere mai multa bunastare si aceleasi drepturi pentru toti cetatenii ei, sa vina acum cu solutii functionale pe termen lung, adaptate intereselor fiecarui membru al Uniunii.

In Parlamentul European noi, liberalii, vom lupta pentru masuri economice concrete, de la eliminarea birocratiei si a pericolelor fiscale pana la prioritizarea fondurilor europene catre proiectele industriale care includ productia locala. Spunem nu hotarat majorarii taxelor si aparam cota unica de impozitare. Cerem finantare diversificata pentru IMM-uri, eliminarea discriminarii in conditiile de finantare si protejarea capitalului romanesc. Propunem masuri pentru finantarea suplimentara a agriculturii si a transporturilor inclusiv prin emiterea de obligatiuni europene de investitii. Punem accent pe dezvoltarea infrastructurii interconectate de drumuri, cai ferate si porturi. Vrem tarife mai mici la telefonie si crearea unei piete unice europene de telecomunicatii. Sustinem investitiile in proiectele care genereaza locuri de munca si bunastarea cetatenilor.

Pe plan social vrem sa eliminam diferentele dintre drepturile romanilor si cele ale celorlalti cetateni europeni prin investitii mai mari in sanatate si in mediul rural. Cerem masuri pentru scaderea somajului in randul tinerilor, investitii in invatamant si recunoasterea diplomelor in UE.

Partidul National Liberal militeaza pentru o politica de consolidare a parteneriatelor strategice cu UE si SUA, pentru o relatie privilegiata cu Republica Moldova si pentru cooperarea stransa cu Ucraina, Polonia si statele din Balcani.

Propunem masuri de reformare a reprezentarii Romaniei la Bruxelles in sensul legitimitatii democratice conferite de dezbaterea in Parlamentul Romaniei a politicilor europene. Aceasta reformare est absolut necesara in vederea preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania in 2019.

Acestea sunt obiectivele pentru care Partidul National Liberal se angajeaza sa lupte prin europarlamentarii carora le veti incredinta mandatul. Vom munci la Bruxelles pentru prosperitatea, drepturile si libertatile romanilor.

Un roman demn si prosper este un european puternic, iar Europa are nevoie acum de toata forta si increderea cetatenilor ei pentru a-si impune viziunea in lume.

Tu decizi pe 25 Mai 2014 destinul Romaniei in Europa si destinul Europei in lume!

I.              Obiective de performanta economica

PNL va lupta pentru sprijinirea domeniilor – cheie precum politica financiara, integrarea tinerilor in piata muncii, industrie, energie, agricultura, infrastructura, IMM-uri, IT&C si Tehnologie, de care depinde cresterea economica si puterea economica a Romaniei pe piata europeana.

Politica financiara & fiscalitate. Sa schimbam politica financiara europeana pentru a apara cota unica si a proteja romanii de cresteri de taxe si contributii

Romania, a saptea tara din UE dupa populatie, este pe locul al saptelea dupa numarul de europarlamentari. Romania este a doua tara ca marime dupa Polonia din randul noilor membri si este cea mai mare tara din Europa de Sud – Est. De pe aceasta pozitie, Partidul National Liberal lupta pentru eliminarea politicilor de la Bruxelles care dauneaza competitivitatii Romaniei si altor state membre.

 

CUM ACTIONAM:

LUPTAM IMPOTRIVA MAJORARII TAXELOR. PNL lupta impotriva oricarei cresteri de taxe si contributii in Romania prin aplicarea modelului existent in alte state membre. Ca exemplu, in unele state din nordul Europei impozitul pe venitul cetateanului trece de pragul de 40%. Nu vrem ca Bruxelles-ul sa decida politicile fiscale si economice ale Romaniei.

SUSTINEM COMPETITIVITATEA IN UE. PNL propune modificarea Tratatului de stabilitate, coordonare si guvernanta al Uniunii Monetare si Economice pentru a elimina prevederile de convergenta si coordonare fiscala.

LUPTAM PENTRU FLEXIBILITATE FISCALA. PNL sustine adoptarea unei politici financiare europene flexibile si adaptate criteriilor de competitivitate inclusiv pentru statele din afara zonei euro.

VREM ANALIZE DE IMPACT LA INTRODUCEREA MASURILOR FISCALE. Cerem introducerea obligativitatii analizei de impact asupra statelor din zona euro pentru fiecare masura de guvernanta financiara si fiscala adoptata de Eurogrup.

MILITAM PENTRU UN PACT AL TARILOR DIN AFARA ZONEI EURO. PNL sustine crearea unui pact de cooperare a statelor din afara zonei euro pentru reprezentarea intereselor de politica financiara ale economiei romanesti in UE.

SUSTINEM REDUCEREA CONTRIBUTIEI ROMANIEI LA BUGETUL UE DIN TVA-UL COLECTAT. PNL solicita ca Romania sa plateasca o contributie procentuala mai mica din TVA-ul colectat la bugetul Uniunii Europene, la nivelul altor state membre. Acum, Romania plateste un procent dublu fata de Germania, Olanda sau Suedia, care contribuie cu numai 0,15% din TVA.

FINANTARE PRIN LANSAREA DE OBLIGATIUNI EUROPENE DE INVESTITII. PNL sprijina crearea Obligatiunilor Europene de Investitii, ce ar urma sa fie motorul de finantare a proiectelor europene majore de infrastructura. Obligatiunile de proiect permit promotorilor de proiecte de infrastructura sa atraga, de regula prin parteneriat public – privat, finantare de la investitori institutionali precum fonduri de pensii si companii de asigurari.

Tinerii in piata muncii. Sustinem alocarea de fonduri europene spre axa scoli – companii pentru a absorbi tinerii in piata muncii in vederea reducerii somajului in randul tinerilor

Unul din patru tineri cu varsta sub 25 de ani la nivelul UE este somer, conform statisticilor din decembrie 2013. Pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor sociale, este nevoie de crearea unui cadru adecvat pentru ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Ei sunt motorul cresterii economice viitoare a Romaniei si Europei.

Pentru perioada 2014 – 2020, PNL va initia si va vota in Parlamentul European politici menite sa aduca tinerii in centrul atentiei in ceea ce priveste dezvoltarea lor educationala si profesionala.

PNL va prioritiza educatia si instruirea profesionala, prin incurajarea corelarii calificarilor cu cerintele pe piata muncii si cooperarea intre universitati si mediul privat.

CUM ACTIONAM:

VREM PROGRAME PENTRU TINERII ABSOLVENTI.Vom face toti pasii necesari pentru implementarea Garantiei pentru tineri, actiune menita sa ofere tinerilor locuri de munca de calitate sau stagii de practica, acces la educatie, programe de formare sau reconversie, in termen de 4 luni de la finalizarea studiilor. Aceste scheme pot fi finantate prin intermediul Fondului Social European si a Initiativei „Locuri de munca pentru tineri”, care beneficiaza impreuna de un buget total de 6 miliarde de euro.

PROPUNEM FACILITATI FISCALE PENTRU CEI CARE ANGAJEAZA TINERI.Putem realiza acest lucru prin Programul european pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala (EaSI), axat pe asigurarea micro-finantarii si a antreprenoriatului social.

SUSTINEM FOLOSIREA FONDURILOR UE PENTRU DEZVOLTAREA BAZELOR DE PRODUCTIE A UNIVERSITATILOR.Astfel, la sfarsitul studiilor tinerii vor avea deja experienta practica ceruta de angajatori.

SA ALOCAM FONDURI PENTRU RECONVERSIA PROFESIONALA.PNL sustine acordarea de fonduri in acest scop prin Fondul European pentru Globalizare.

SUSTINEM SCHIMBURILE DE EXPERIENTA INTRE UNIVERSITATI, CENTRE DE CERCETARE SI COMPANII.Se poate realiza acest obiectiv prin alinierea curriculei cu obiectivele de cercetare care sa corespunda nevoilor sectorului privat.

Industrie. Cerem prioritate la finantare europeana pentru proiectele care integreaza productie locala si adauga noi verigi in tesutul industrial romanesc

PNL sustine concentrarea sprijinului financiar european pe proiectele care dezvolta industria locala si corespunde obiectivului de reindustrializare a Romaniei. In acest scop, trebuie sprijinite mai ales proiectele in care investitorii urmaresc dezvoltarea unui ciclu industrial complet de la productie, prelucrare pana la produs finit.

CUM ACTIONAM:

CEREM FLEXIBILIZAREA AJUTORULUI DE STAT.PNL solicita aceasa masura pentru sustinerea unor ramuri industriale care creeaza locuri de munca precum metalurgia, industria grea, industria auto.

VREM PRIORITIZAREA FONDURILOR EUROPENE. Criteriul principal este atragerea de noi companii si implicarea unor furnizori locali.

SUSTINEM REALIZAREA UNEI ANALIZE DE IMPACT A POLITICILOR DE MEDIU ASUPRA INDUSTRIEI.PNL cere un moratoriu asupra legislatiei de mediu pana la finalizarea unui audit global al efectelor politicilor de clima asupra industriei, coroborat cu evolutia numarului de locuri de munca in industria productiva din Europa.

SA CORELAM POLITICILE INDUSTRIALE,DE MEDIU SI DE CERCETARE.Este necesara introducerea unui astfel de mecanism de coordonare a politicilor de mediu, de ajutor de stat si a fondurilor de cercetare cu politica industriala.

INCURAJAM CREAREA UNOR POLI DE COMPETITIVITATE.Sustinem axarea politicilor de sprijin european pe crearea de poli de competitivitate (Polul Sud-Muntenia/Polul Oltenia) si clustere (asociatii de intreprinderi si institutii pe criteriu regional). Concret, sustinem initiativa industriei auto romanesti de a se grupa in clusterul Arges, format din aproximativ 20 de entitati din zona Arges, inclusiv universitatea din Pitesti.

VREM SA DEZVOLTAM INDUSTRIA.Sustinem industria extractiva numai ca parte integranta a unui ciclu industrial complet de la productie, prelucrare pana la produs finit pentru a creste valoarea adaugata in economie.

VREM ALOCARE DE FONDURI PENTRU PROTEJAREA RESURSELOR.Sustinem alocarea prioritara de fonduri pentru protectia resurselor (ape, paduri) ca interes strategic si baza de dezvoltare.

RELANSAM INDUSTRIA DE APARARE.PNL propune integrarea companiilor din industria de aparare romaneasca intr-un conglomerat european pe structura EADS. Industria romaneasca sa se incadreze in categoria industriei usoare, iar produsele romanesti sa beneficieze de brandul si pietele UE si NATO.

SUSTINEM ALOCAREA UNOR FONDURI UE PENTRU INDUSTRIA AUTO.Sustinem concentrarea alocarilor din programul Orizont 2020 (cu fonduri de 77 mld. euro pentru exercitiul UE 2014-2020) pentru industria auto din Romania pe urmatoarele directii de finantare:

–          Industrial Leadership, unde industria romaneasca poate dispune de o parte importanta a celor 13,5 miliarde euro alocate perioadei 2014-2020.

–          Programe in parteneriat public privat precum Fabricile Viitorului cu 1,15 miliarde euro alocate.

–          Sustainable Process Industry, program care beneficiaza de fonduri de 900 milioane euro pentru sustinerea industriei in retehnologizare, dezvoltare si in integrarea majoritatii procesului de cercetare si dezvoltare in piata locala.

MILITAM PENTRU RECICLARE.Sustinem reciclarea si valorificarea deseurilor in activitati productive.

PROMOVAM PROGRAME PENTRU INVATAMANTUL VOCATIONAL.Sustinem restructurarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) in jurul programelor pentru invatamant vocational ca sa avem meserii de baza. Companiile trebuie stimulate sa creeze centre si programe de pregatire profesionala in vederea absorbtiei de forta de munca.

VREM SA DEVENIM LIDERI REGIONALI IN PRODUCTIA DE DRONE.PNL isi propune sa aduca in Romania ultimele tehnologii din domeniul apararii si sa faca din tara noastra lider regional in productia de vehicule aeriene fara pilot (drone). Sustinem intarirea Agentiei Europene pentru Aparare si participarea ei la initierea unor programe comune de productie prin parteneriate bilaterale.

Energie. Vrem prioritate la fonduri europene pentru proiectele de acces la piata globala a energiei

Sectorul energetic este crucial pentru dezvoltarea economica, iar aici Romania dispune de resurse importante, care ii asigura in acest moment un grad de independenta energetica. Mai mult, Romania are perspective de a-si intari profilul de exportator de energie in regiune. Finantarea europeana trebuie folosita pentru cresterea accesului la resursele globale de energie, la cele mai ieftine si sustenabile surse de energie.

CUM ACTIONAM:

SUSTINEM PRODUCTIA DE ENERGIE PENTRU CONSUMATORII INDIVIDUALI.PNL va sustine in legislatia europeana dezvoltarea productiei de energie pentru consumatorii individuali si comunitati in afara retelelor nationale de distributie.

PNL sustine limitarea subventiilor pentru productia de energie regenerabila la proiectele locale destinate acoperirii consumului propriu.

VREM DIVERSIFICAREA SURSELOR DE APROVIZIONARE.Sustinem o politica comerciala in domeniul energiei, bazata pe diversificarea surselor de aprovizionare.

SUNTEM PENTRU INTARIREA PIETEI UNICEA ENERGIEI. PNL sustine intarirea pietei unice a energiei in Europa cu scopul principal de a scadea preturile si a deschide oportunitati pentru servicii mai ieftine si pentru valorificarea maximala a resurselor energetice regionale.

VREM INFRASTRUCTURA MODERNIZATA DE DISTRIBUTIE A UTILITATILOR.PNL propune axarea politicii de eficienta energetica si a fondurilor astfel alocate spre infrastructura de transport si distributie a utilitatilor in sensul eliminarii pierderilor platite de consumatori.

VREM FINANTARE PENTRU PROIECTE BAZATEPE RESURSE NATURALE.Odata cu renegocierea politicilor de subventionare a energiei verzi, sustinem axarea sprijinului financiar catre acele mijloace de productie care pot fi dezvoltate utilizand resursele si avantajele geografice ale Romaniei (energie eoliana si fotovoltaica, dar si hidro, biomasa sau geo-termala).

SPRIJINIM MANAGEMENTUL INDIVIDUALAL CONSUMULUI DE ENERGIE.PNL sprijina axarea politicii de eficienta energetica prin punerea la dispozitia consumatorului de mijloace care ii permit sa-si controleze costurile proprii cu utilitatile.

SUSTINEM PRODUCTIA DE ENERGIE NUCLEARA. PNL sustine productia de energie electrica in centrale nucleare.

VREM TERMINAL LNG.PNL sustine prioritizarea finantarilor europene pe acele proiecte de infrastructura care permit accesul la piata energetica globala. De aceea, sprijinim construirea unui terminal LNG (gaz natural lichefiat) la Constanta si conectarea la terminalele din sudul regiunii.

Agricultura si mediul rural. Cerem sprijin financiar comunitar pentru productia de alimente Bio in vederea cresterii exporturilor de profil

PNL sustine adoptarea masurilor de sprijin pentru organizarea micilor fermieri in grupuri sau in asociatii de producatori, aceasta fiind singura cale de a-si promova si de a vinde produsele la un pret corect atat pentru producator, cat si pentru cumparator. Un potential special de dezvoltare il reprezinta productia de alimente Bio, unde Romania are sansa sub umbrela UE sa devina un exportator redutabil pe acest segment.

CUM ACTIONAM:

VREM ACCES LA UTILITATI PENTRU MEDIUL RURAL.PNL va promova o initiativa care sa permita o alocare directa din fondurile europene pentru solutii locale de acces direct la utilitati in zonele izolate din mediul rural, unde nu este fezabila o extindere a retelelor nationale.

MILITAM PENTRU INCURAJAREA FINANCIARA A TINERILOR FERMIERI.Pentru a stimula reinnoirea generatiilor, vom sustine plata de baza acordata tinerilor fermieri de pana la 40 de ani, care isi incep activitatea, si completarea acesteia printr-o plata suplimentara de 25 % in primii 5 ani de la instalare. Ea va fi finantata cu pana la 2 % din pachetul financiar national pentru platile directe si va fi obligatorie pentru toate statele membre.

PNL va sustine si implementarea prevederilor din noua Politica Agricola Comuna pentru acordarea de fonduri de pana la 70.000 euro pentru tinerii fermieri, prin investitii generale in active fizice, servicii de formare si de consiliere, precum si granturi de instalare.

VREM SA CREEM MAI MULTE LOCURI DE MUNCA IN AGRICULTURA.Dublam acordarea de fondurilor europene din agricultura cu masuri pentru crearea locurilor de munca si incurajarea spiritului antreprenorial in mediul rural.

SUSTINEM PRODUCATORII DE ALIMENTE BIO.PNL sustine mecanisme de protejare si de promovare a producatorilor de alimente Bio.

Transporturi. Sustinem crearea obligatiunilor europene de investitii pentru atragerea capitalului privat in proiectele retelelor de transport

Unul dintre cele mai importante argumente in atragerea de investitii in economie, de care depinde chiar gradul de dezvoltare al economiei, il reprezinta infrastructura.

La nivelul UE, nevoile de investitii in infrastructura de energie, transport si telecomunicatii sunt estimate la peste 1.500 miliarde de euro pana in 2020. Romania are o nevoie uriasa de dezvoltarea infrastructurii de transport, care depaseste cu mult capacitatea bugetului de stat. Sunt esentiale accelerarea absortiei de fonduri europene, finantarea bancara si, tot mai mult, atragerea de capital privat.

CUM ACTIONAM:

SUSTINEM FINANTAREA TERMINALELOR MULTIMODALE.PNL sprijina prioritizarea alocarii finantarilor europene pentru proiectele de infrastructura multimodala, care faciliteaza traficul de marfuri pe rute de transport rutier, feroviar si naval. Conectarea celui mai mare port de la Marea Neagra, Constanta, cu Rotterdam de la Marea Nordului, cel mai mare port al Europei via coridorul Dunare – Main – Rin, este un proiect strategic pentru dezvoltarea economica.

MILITAM PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI DUNARII. Strategia Dunarii presupune modernizarea tuturor celor 16 porturi dunarene si dezvoltarea lor integrata cu centre multimodale de transport, astfel incat marfurile transportate pe cale navala sa poata fi preluate din porturi pe cale rutiera si feroviara pana la destinatie si invers.

SUSTINEM CONSTRUCTIA AUTOSTRAZII PITESTI-SIBIU.PNL va sustine construirea cu prioritate a autostrazii Pitesti – Sibiu si a tronsonului Craiova – Pitesti cu alocari din Fondul de Coeziune si din Mecanismul Conectarea Europei inainte de finantarea oricaror coridoare paralele prin investitii.

SUNTEM PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII FEROVIARE.PNL sustine recuperarea decalajului de modernizare a transportului feroviar fata de cel rutier prin investitii coordonate la nivelul Master Planului de Transport, astfel incat sa fie fructificate avantajele competitive ale transportului feroviar – siguranta, costuri scazute, impact de mediu redus, predictibilitate.

VREM FINANTARE DIN FONDUL DE COEZIUNE IN CONDITII MAI AVANTAJOASE.PNL va sustine securizarea alocarilor financiare din Fondul de Coeziune, unde Romaniei ii sunt repartizate 7,25 miliarde de euro intre 2014 si 2020. In mod proportional, Romaniei ii vor reveni 1,24 miliarde din cele 11,3 miliarde ale Mecanismului Conectarea Europei destinate statelor din Coeziune pentru proiecte de transport.

SUSTINEM CREAREA UNUI MECANISM EUROPEAN DE INVESTITII IN INFRASTRUCTURA.Un asemenea mecanism propune interventii directe prin granturi si instrumente financiare pentru a atrage investitii private substantiale pentru a acoperi necesitatile unei infrastructuri insuficient dezvoltate si in curs de imbatranire. Mecanismul Conectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF) reprezinta bratul de finantare al proiectelor de interes comun european in infrastructura de transport, energie si  telecomunicatii. CEF are alocate fonduri de 33,2 mld euro, acesta fiind singurul mecanism dedicat direct cresterii economice in Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.

Telecomunicatii, economia digitala si protectia datelor.Sustinem o piata unica de telecomunicatii, liberalizarea ei si eliminarea tarifelor de roaming pentru scaderea preturilor

Produsele si serviciile de informatie digitala, respectiv infrastructura pe care ele opereaza sunt coloana vertebrala a economiei globale moderne. PNL mizeaza pe potentialul acestui sector de a asigura o productivitate ridicata la nivelul economiei Romaniei, respectiv a UE. Economia digitala creste chiar si de sapte ori comparativ cu restul economiei, conform unor estimari.

CUM ACTIONAM:

INCURAJAM CONSTRUIREA INFRASTRUCTURII EUROPENE DE SERVICII DIGITALE.PNL va sustine acordarea ajutorului financiar european spre construirea unei infrastructuri europene de servicii digitale, care va permite implementarea serviciilor publice digitale din statele membre (e-Government, e-Health, e-Business) permitand astfel reducerea de costuri in toate aceste domenii si generand, totodata, cerere pentru internet de mare viteza. Investitiile in acest sector vor atrage capital privat si cu ajutorul instrumentelor financiare comunitare.

SUSTINEM AGENDA DIGITALA EUROPEANA.PNL va continua sa sustina Agenda Digitala Europeana, politica europeana care odata integral implementata va creste PIB-ul European cu 5%, respectiv cu 1.500 de euro de persoana in urmatorii 8 ani si va crea 1,2 milioane de locuri de munca prin dezvoltarea infrastructurii. Acest nivel este estimat sa creasca la 3,8 milioane de locuri noi de munca pe termen lung.

VREM ELIMINAREA TARIFELOR DE ROAMING IN UE.PNL sprijina eliminarea tarifelor de roaming la nivelul UE pana in 2015.

SUSTINEM PIATA UNICA DE TELECOMUNICATII IN UE.PNL sustine o piata unica de telecomunicatii in UE si liberalizarea ei pentru a pune capat monopolurilor nationale, pentru a creste competitia intre operatori si a obtine astfel servicii de calitate pentru consumatori la preturi mai mici.

NE DORIM SA ASIGURAM DREPTUL CETATENILOR LA VIATA PRIVATA.PNL sustine o politica de protectie a datelor, care sa reglementeze nevoia de intimitate a cetatenilor, dreptul lor la viata privata, cat si nevoia de acces la serviciile online.

CEREM INTRODUCEREA LOCALIZARII EXACTEA APELURILOR LA 112.Cerem introducerea obligativitatii pentru operatorii de telecom a localizarii exacte prin GPS a apelurilor la 112 efectuate de pe toate smartphone-urile.

MILITAM PENTRU INTRODUCEREA SISTEMULUI ECALL LA VEHICULE.Sustinem introducerea la toate autovehiculele a sistemului eCall pentru apelurile automate la 112 in caz de accident.

Intreprinderi Mici si Mijlocii.Aparam interesele IMM-urilor prin introducerea testului european IMM si facilitarea accesului la surse diferite de capital

Sectorul IMM, motorul economiei Romaniei si al Uniunii Europene, este unul dintre cele mai afectate de criza economica globala. IMM-urile au din ce in ce mai putin acces la credite bancare, pe fondul scaderii puternice a lichiditatii si a cresterii perceptiei de risc. De revitalizarea sectorului IMM depind milioane de locuri de munca in Romania si crearea de noi locuri de munca, principala problema cu care se confrunta astazi toata Europa. De aceea, IMM-urile romanesti trebuie sustinute sa atraga fonduri europene si capital privat de risc pentru a se recapitaliza si a-si relua cresterea, de care depinde insasi sanatatea economica a Romaniei.

CUM ACTIONAM:

VREM SA ATRAGEM FONDURI EUROPENE PRIN MECANISME DE SPRIJIN.Pot fi atrase fonduri europene prin mecanisme de sprijin precum JEREMIE sau pot fi constituite fonduri de investitii de tip private equity prin aportul Fondului European de Investitii, in conditiile in care cea mai mare parte a capitalului provine de la investitori privati, institutii financiare sau chiar entitati de stat. La nivel local, in astfel de initiative se pot implica, pe langa Fondul European de Investitii, investitori privati de talia fondurilor de pensii, companii de asigurari sau investitori individuali din categoria business angels.

SPRIJINIM ELIMINAREA DISCRIMINARII IN PRIVINTA CONDITIILOR DE FINANTARE OFERITE DE BANCI.In cadrul guvernantei economice europene, cerem Autoritatii Bancare Europene eliminarea discriminarii in ceea ce priveste conditiile de finantare oferite de catre banci companiilor in diferitele state membre.

VREM MASURI PENTRU COMBATEREA INTARZIERII LA PLATI.Propunem reglementarea obligatiei de plata a valorii contractelor de achizitie publica in termen de maxim 30 de zile calendaristice de la receptie, cu sanctiuni ferme (dobanzi şi penalitati), prin transpunerea Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale.

SUSTINEM CONTRAGARANTAREA CREDITELOR. Sustinem promovarea unei scheme de contragarantare a creditelor pentru societatile comerciale aflate in dificultate, cu doua componente etapizate dupa algoritmul salvare-restructurare, conform normelor europene in materie. Schema vizeaza acordarea de contragarantii pentru imprumuturi de pana la 10 milioane euro si necesita a fi notificata la Comisia Europeana.

CEREM LEGISLATIE FAVORABILA INVESTITIILOR CAPITALULUI PRIVAT IN ECONOMIE.PNL sustine implicarea Comisiei Europene in identificarea la nivelul UE a tuturor obstacolelor de natura legislativa europeana si nationala care impiedica acum capitalul privat sa investeasca in economie.

VREM CA FIRMELE ROMANESTI SA BENEFICIEZE, LA EXPORT, DE BRANDUL “COMPANIE EUROPEANA”.PNL propune crearea unui mecanism de sustinere pentru exporturile europene prin care intreprinderile din Romania si din intreaga Uniune sa beneficieze de brandul de “Companie Europeana” si de aportul expertilor Comisiei Europene in negocierile pe terte piete.

SUSTINEM STIMULAREA INFIINTARII SI DEZVOLTARII IMM-URILOR.Cerem o lege noua pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM – urilor, care sa preia in legislatie cele zece principii ale documentului european Small Business Act, printre care cresterea treptata a finantarilor publice catre IMM spre pragul de 1% din PIB.

NE DORIM DEZVOLTAREA INSTITUTIEI AMBASADORULUI IMM-URILOR.Aceasta institutie ar urma sa reprezinte economia locala in Adunarea Generala a IMM-urilor europene. PNL sustine desemnarea oficiala a noului ambasador al IMM si notificarea Comisiei Europene, definirea planului sau de actiune si cooperarea stransa a acestuia cu Reteaua Nationala a Reprezentantilor IMM.

VREM SA ANALIZAM IMPACTUL LEGISLATIEI EUROPENE ASUPRA IMM-URILOR.Sustinem obligativitatea unui mecanism pentru analiza prealabila a impactului care sa evalueze efectele tuturor actelor legislative europene asupra IMM-urilor. De aceea, sustinem elaborarea si implementarea Testului IMM (SME Test) ca o modalitate practica de evaluare a riscurilor si oportunitatilor legislative.

II.            OBIECTIVEDE PERFORMANTAPOLITICA

Politica externa. Sustinem o politica externa care sa promoveze interesele Romaniei in plan regional si european, precum si intarirea cooperarii economice si de securitate in spatiul transatlantic

Pozitia geostrategica a Romaniei este acum si mai mult subliniata de conflictul din Crimeea, dintre Rusia si Ucraina. Bucurestiul are sansa sa devina centrul de confluenta si centrul de greutate al unui spatiu cu o populatie de peste 85 de milioane de oameni si un Produs Intern Brut cumulat de aproximativ 500 miliarde de dolari. Pe plan european, Romania trebuie sa isi reformeze modul de reprezentare al intereselor strategice pe linia Guvern – Parlamentul Romaniei – Parlamentul European.

ATUURI: Romania este membru UE, membru NATO, are cel mai mare port al Uniunii Europene din Est – portul Constanta de la Marea Neagra, cel mai lung coridor de transport pe Dunare, cel mai mare Produs Intern Brut din regiunea Europei de Sud – Est, unul dintre cele mai ridicate ritmuri de crestere economica din UE, cea mai redusa dependenta de importurile de gaze si titei dintre statele Europei de Est, pozitie de exportator de energie electrica si ofera acces la cea mai mare piata de desfacere din Europa de Sud – Est.

OPORTUNITATI: Romania are sansa sa devina un centru regional in piata de energie, un centru regional de transport si prelucrare in sectorul industrial, respectiv un centru regional in domeniul IT si al serviciilor asociate.

CUM ACTIONAM:

NE DORIM O COOPERARE MILITARA EUROPEANA. PNL sustine in Parlamentul European o politica de intarire a cooperarii militare europene, cu accentul pus pe schimbul de informatii si de tehnologie si cumpararea si folosirea comuna de noi tehnologii militare.

SUSTINEM CONSOLIDAREA RELATIILOR ECONOMICE CU ESTUL.PNL sustine ca este vital ca Romania sa determine Uniunea Europeana sa consolideze relatiile economice cu noile centre energetice din Est – Azerbaidjan, Turkmenistan si Irak, respectiv Turcia si Georgia, tari de tranzit in drumul gazelor naturale spre Romania si Europa.

SUSTINEM TRATATE DE COOPERARE ECONOMICA REGIONALA.PNL propune formate comune de cooperare economica si diplomatica, axate pe dezvoltarea de proiecte concrete in infrastructura de transport, energie si industrie, cu Bulgaria, Serbia, Macedonia si Muntenegru pe axa Sud – Sud Vest, respectiv cu Republica Moldova, Ucraina si Polonia pe directia Nord – Nord Est. Aceste formate au ca motoare Parteneriatul Estic, Politica Europeana de Vecinatate in Balcanii de Vest, Strategia pentru regiunea Dunarii. Proiecte concrete regionale sunt deja pe lista retelei de coridoare de transport multimodale TEN – T, prin care sunt alocate fonduri structurale pentru finantarea de proiecte de infrastructura mare.

MILITAM PENTRU CEA MAI MARE PIATA ECONOMICA A LUMII.PNL sustine incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre Uniunea Europeana si SUA, care va naste cea mai mare piata economica din lume si va aduce noi oportunitati pentru exportatorii romani.

VREM SA ELIMINAM DISPUTELE INTERNE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN.PNL propune un moratoriu in Parlamentul European intre reprezentantii diverselor partide politice pentru a evita aducerea disputelor interne in plan european.

SUSTINEM REFORMA REPREZENTARII LA BRUXELLES.Aceasta reforma trebuie sa aiba in centrul ei fundamentarea de catre Guvernul Romaniei a politicilor care reprezinta interese strategice de dezvoltare si validarea lor democratica prin dezbatere interna in Parlamentul Romaniei. Astfel, fortele politice reprezentate in Parlamentul European pot sustine politici in interesul cetateanului roman.

SUSTINEM ADERAREA MOLDOVEI LA UE.Pe plan economic, un obiectiv major este integrarea infrastructurilor energetice si de transport ale Romaniei si Republicii Moldova. Un pas concret il constituie lansarea gazoductului Iasi – Ungheni, proiect pentru care sprijinim atragerea de fonduri europene in vederea extinderii gazoductului pana la Chisinau.

NE DORIM PARAFAREA TRATATULUI DE LIBER SCHIMB CU UCRAINA.PNL propune o colaborare stransa cu Polonia pentru parafarea urgenta a Tratatului de liber schimb cu Ucraina pe principiul prevalentei integrarii economice in fata celei politice.

III. OBIECTIVEPENTRU DEMNITATEAROMANILOR

Eliminarea discriminarilor.Luptam pentru eliminarea tuturor barierelor din calea romanilor in Europa

Batalia pentru recunoasterea deplina a drepturilor cetatenilor romani, accesul lor nediscriminatoriu pe piata muncii, recunoasterea diplomelor si calificarilor obtinute in tara, libertatea de miscare in spatiul comunitar si tratament egal al cetatenilor romani cu cel al altor cetateni ai Uniunii trebuie dusa atat la nivelul institutiilor europene, cat si prin intermediul relatiilor bilaterale. PNL a fost si va fi in continuare un promotor al mobilitatii profesionale la nivel european.

De asemenea, pentru stimularea mobilitatii cetatenilor UE, e necesara facilitarea circulatiei documentelor oficiale referitoare la identitatea, calificarea, cazierul si proprietatile cetatenilor, precum si la statutul juridic al firmelor.

CUM ACTIONAM:

VREM RECUNOASTEREA DIPLOMELOR.PNL isi propune sa demareze o dezbatere europeana legata de o mai buna aplicare a tratatelor si directivelor europene ce prevad recunoasterea automata a diplomelor si demararea de sanctiuni pentru acele state care in continuare discrimineaza cetatenii romani, nerecunoscandu-le diplomele.

SUSTINEM ANTREPRENORIATUL FEMININ.Europarlamentarii PNL sustin folosirea de fonduri europene pentru a promova antreprenoriatul feminin, in special in zona rurala, prin instrumentele de micro-finantare oferite de programul european PROGRESS.

MILITAM IMPOTRIVA DISCRIMINARII.PNL sustine coordonarea grupului de europarlamentari romani pentru a pune presiune constanta asupra factorilor de decizie europeni in vederea eliminarii oricaror discriminari carora cad victima cetateni romani in spatiul comunitar.

PNL va milita pentru actiuni ferme din partea Comisiei Europene, care sa mearga pana la declansarea procedurii de infringement impotriva acelor state care isi propun sau tolereaza discriminarea cetatenilor romani.

SUSTINEM LIMITAREA FRAUDELOR IN SECTORUL ALIMENTAR.PNL sustine inasprirea legislatiei cu privire la traseul si originea produselor alimentare pe lantul producator -procesator – distribuitor, cu scopul cresterii sigurantei alimentare a consumatorilor si limitarii fraudelor in acest domeniu.

MILITAM PENTRU EGALITATEA INTRE FEMEI SI BARBATI PE PIATA MUNCII.Strategia europarlamentarilor PNL vizeaza promovarea participarii femeilor in cadrul procesului decizional si in functiile superioare de conducere, respectiv concilierea vietii profesionale cu cea familiala.

SUSTINEM ELIMINAREA BIROCRATIEI.PNL va continua sa promoveze masuri precum eliminarea cerintei legalizarii documentelor si a apostilei, a obligativitatii traducerilor autorizate, respectiv consolidarea cooperarii administrative pentru a asigura increderea intre autoritatile statelor membre si a combate abuzurile si falsificarea acestor documente.

PNL considera ca Romania trebuie sa accelereze negocierile pentru aderarea la spatiul Schengen, eliminand astfel orice control discriminatoriu pentru cetatenii si companiile noastre in interiorul granitelor Uniunii Europene.

Drepturi cetatenesti.Sustinem un spatiu comun european de justitie si o Europa a cetatenilor cu drepturi egale

PNL lupta pentru o Europa a cetatenilor, cu institutii comunitare care sa le garanteze si sa le apere eficient drepturile si libertatile. Vrem o Europa construita in jurul cetatenilor sai.

CUM ACTIONAM:

SUSTINEM INTARIREA JUSTITIEI SI A PROTECTIEI CETATENILOR.PNL sustine ca fiind prioritara continuarea crearii si consolidarea unui spatiu european de justitie, al libertatii si al securitatii, prin actiuni si legislatie axate pe interesele si nevoile cetatenilor, in baza Programului de la Stockholm – O Europa deschisa si sigura in serviciul cetatenilor si pentru protectia acestora.

VREM RESPECTAREA DREPTURILORSI LIBERTATILOR FUNDAMENTALE.PNL sustine crearea unui mecanism european de evaluare a respectarii criteriilor de la Copenhaga de catre fiecare stat membru, prin care sa fie protejate drepturile si libertatile fundamentale, sa fie asigurata egalitatea in fata legii, dreptul la un proces corect si echitabil.

Sanatate.Propunem stabilirea unui program operational sectorial pentru construirea de spitale si deschiderea de cabinete in mediul rural pentru ca romanii sa beneficieze de servicii medicale moderne

Cetateanul roman este discriminat prin decalajul dintre serviciile medicale pe care le primeste si cele la standardele secolului al XXI-lea, la care are dreptul ca pacient.

CUM ACTIONAM:

SUSTINEM ACCESUL LA SERVICII PREVENTIVE.PNL sprijina utilizarea fondurilor europene pentru cresterea accesului pacientilor la servicii medicale oferite prin medicii de familie si in regim ambulator. Sustinem accesul universal la servicii preventive, in special la cele de evaluare a riscului de boala cardiovasculara, diabet si cancer. Romania are o rata dubla de mortalitate prin boala cardiovasculara comparativ cu media UE. De asemenea, numai 30% din pacientii care necesita radioterapie au acces la acest tip de tratament şi la tratamente inovative pentru anumite boli cronice – cancer, infarct miocardic, accident vascular cerebral, hepatite cronice virale, boli pulmonare cronice.

VREM FONDURI EUROPENE PENTRU SANATATE.PNL propune stabilirea unui program operational sectorial destinat exclusiv infrastructurii din sistemul de sanatate. Finantarea acestor investitii direct din fondurile de coeziune va permite construirea de spitale regionale noi si deschiderea de cabinete medicale in mediul rural.

PNL sprijina accesul pacientilor la tratamente inovatoare prin incurajarea cercetarii si inovarii cu sprijinul fondurilor din programul Orizont 2020 si prin stabilirea unor termene clare de decizie privind reinnoirea listei de medicamente compensate prin modificarea directivei europene in domeniu.

Sursa foto: Mondo News