MANIFESTARI DE AMPLOARE la Iasi de ZIUA UNIRII. KLAUS IOHANNIS si VICTOR PONTA, printre participanti

Cateva mii de ieseni sunt asteptati sambata la manifestarile organizate de Ziua Unirii si la care si-au anuntat participarea si presedintele KLAUS IOHANNIS si premierul VICTOR PONTA, iar pregatirile sunt in desfasurare, statuia domnitorului Cuza fiind spalata, iar strazile din zona fiind maturate.

Autoritatile locale estimeaza ca la manifestarile care vor avea loc sambata in centrul Iasiului vor asista cateva mii de persoane, atat primarul municipiului, GHEORGHE NICHITA, cat si presedintele Consiliului Judetean Iasi, CRISTIAN ADOMNITEI, facand apel la ieseni sa vina in numar mare la acest eveniment.

Vineri dimineata, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflata in Piata Unirii a fost spalata de angajati din subordinea primariei iesene, care au folosit o macara, operatiunea desfasurandu-se in fiecare an, cu o zi inaintea manifestarilor oficiale.

Totodata, strazile din zona centrala a orasului au fost maturate, iar spatiile verzi au fost curatate, in timp ce scena din Piata Unirii pe care vor urca oficialitatile care vor fi prezente la eveniment a fost montatainca de joi seara.

Pentru acest eveniment au fost mobilizati peste 200 de jandarmi si politisti care se vor afla in zona centrala a orasului pe toata durata manifestarilor.

Citeste si: Mai multi oficiali din MAI, DECORATI de presedintele KLAUS IOHANNIS

La manifestarile care vor fi organizate la Iasi de Ziua Unirii Principatelor Romane si-au anuntat participarea si presedintele KLAUS IOHANNIS, premierul VICTOR PONTA si mai multi ministri, precum si parlamentari si sefi de institutii.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele KLAUS IOHANNIS va sustine un discurs in Piata Unirii, incepand cu ora 10.15, apoi va depune o coroana la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, dupa care va merge la Biserica ”Sfintii Trei Ierarhi”, la mormantul domnitorului.

Manifestarile din Piata Unirii vor fi deschise, sambata, la ora 9.00, cu un concert de muzica populara sustinut de Aurel Tamas, Margareta Clipa, Nicolae Glib si Daniela Condurache, dupa care mai multi actori vor urca pe scena pentru a interpreta o sceneta istorica. De asemenea, va fi oficiata si o slujba religioasa, vor avea loc discursuri ale oficialitatilor, precum si o parada militara si hora Unirii.

Pentru participantii la eveniment autoritatile locale au pregatit 5.000 de portii de fasole si carnati si vin fiert, care vor fi impartite imediat dupa terminarea manifestarilor.

Citeste si: POD TRICOLOR peste DAMBOVITA, cu ocazia zilei de 24 IANUARIE

Pentru sambata seara este programata retragerea cu torte a militarilor din Garnizoana Iasi, pe traseul Piata Unirii-Piata Culturii.

In urma cu doua zile, primarul Iasiului, GHEORGHE NICHITA, lider al filialei PSD, a facut un apel catre partidele politice sa nu politizeze manifestarile de Ziua Unirii, motivand ca trebuie sa existe respect fata de simbolurile nationale.

Totodata, Ionut Stefanovici, membru al PSD Iasi, l-a sfatuit pe VICTOR PONTA sa nu vina la Iasi, de Ziua Unirii, pentru a nu fi fluierat. Stefanovici a spus ca ”fluieraturile de Iasi cantaresc foarte greu in cariera unui politician”, el amintind de ceea ce s-a petrecut pe 24 ianuarie 2011 in Piata Unirii din Iasi, cand fostul presedinte TRAIAN BASESCU a fost huiduit, inclusiv in momentul in care s-a intonat imnul de stat sau cand au fost depuse coroane de flori.

Deputatul PNL Costel Alexe declara in urma cu o saptamana ca premierul VICTOR PONTA nu ar trebui sa vina la Iasi, de Ziua Unirii, motivand ca Guvernul a condamnat regiunea de nord-est la saracie, prin blocarea constructiei autostrazii Moldova-Transilvania.

Sursa foto: jocsecund.info